Babeczki z porzeczkami

Babeczki z porzeczkami

Porzeczkowe brownie bije na razie na głowę,

moje porzeczkowe eksperymenty,

ale te babeczki też umilą Wam dzień:)

 

Przepis z MOJE WYPIEKI

 

Składniki na około 14 babeczek:

    1 szklanka mąki pszennej tortowej 

pół szklanki kakao   

1 łyżeczka sody oczyszczonej   

1 szklanka brązowego cukru (trochę mniej)  

  pół szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)

    pół szklanki mleka  

  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  

200 g czerwonej porzeczki

 

 

 

Kawę zaparz we wrzącym mleku, ostudź.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszaj rózgą kuchenną lub drewnianą łyżką

majonez, ostudzoną kawę, cukier.

Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.

Do drugiego naczynia przesiej mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną.

Dodaj do mieszanki z majonezem,

wymieszaj do połączenia się składników -

powstanie jednolita gęsta masa

Na koniec dodaj porzeczki, delikatnie wymieszaj.

Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami

(chyba, że pieczesz w silikonowej formie).

Ciasto wyłóż do 3/4 wysokości papilotki, wyrównaj.

Piecz w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut

lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjmij z piekarnika, wystudź.

 

Babeczki z porzeczką

 

 

 

Babeczki z porzeczką

Zostaw swój Komentarz