Zupa z soczewicy z pomidorami

Zupa z soczewicy z pomidorami

Pyszna zupka na chłodniejsze, wietrzne popołudnia.

Takim dopełnieniem jest camembert!

Wspaniała!

 

 

 

Składniki:

150g czerwonej soczewicy

200g marchewki

150g pietruszki

150g selera

malutki kawałek pora

3 ząbki czosnku

cebula

łyżka oliwy

4 szklanki bulionu warzywnego

8 pomidorków koktajlowych

suszona bazylia

200g camemberta

pieprz

 

 

 

Soczewicę opłucz i osącz.

Warzyw obierz.

Czosnek i cebulę posiekaj.

Warzywa korzeniowe oraz por potnij na plasterki

lub kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej czosnek i cebulę.

Dołóż resztę przygotowanych warzyw .

Całość zalej bulionem.

Doprowadź do wrzenia,

dodaj soczewicę.

Gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie.

Dopraw pieprzem.

Pod koniec gotowania dodaj pokrojone na połówki pomidorki

i dopraw bazylią.

Zupę ponownie dopraw pieprzem,

rozlej na talerze.

Do każdej porcji włóż pokrojony w plasterki camembert.

 

 

Inspiracją był przepis z "Claudii"

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz