Zupa z jarmużem

Zupa z jarmużem

Zima.

Mimo kalendarzowej jesieni zima w pełni.

O poranku - 8 stopni + prószący śnieg.

 

Dlatego proponuję Wam zupę na dzisiejszy obiad

- dla mnie zimą najlepsze są zupy,

częściej mam zachcianki "zupowe"

niż czekoladowe!

 

Polecam Wam tą zupkę,

podpatrzoną w Kwestii Smaku.

(mała modyfikacja)

 

Składniki, 4 porcje:

 1 łyżka masła

    1/2 cebuli

  1 ząbek czosnku

  1 łyżka oliwy extra vergine

  1 por

  300 g ziemniaków

  2,5 litra bulionu lub rosołu

   100 g jarmużu

 1 łyżka koncentratu pomidorowego

 100 g (malutkich) plasterków salami

2 łyżki posiekanego koperku

 

 

W garnku, na maśle, zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę,

pod koniec dodaj posiekany czosnek.

Dodaj oliwę oraz pokrojonego pora (białe i jasno zielone części).

Duś przez około 3 minuty co chwilę mieszając aż por zmięknie.

Dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki,

podgrzewaj przez około 3 minuty.

Wlej gorący bulion i zagotuj.

Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Gotuj przez 15 minut aż ziemniaki będą prawie miękkie.

       Dodaj umyte i posiekane liście jarmużu (twarde łodyżki odrzucić)

i gotuj przez około 10 minut,

pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy.


    Na suchej patelni podsmaż salami, chwilę - do minuty.

Dodaj je do zupy razem z  koperkiem.

Wymieszaj.

 

 

 

Zupa z jarmużem 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka