Zupa z fasolki szparagowej z ryżem

Zupa z fasolki szparagowej z ryżem

Uwielbiam fasolkę szparagową i tego lata zjedlismy jej pod dostatkiem, szkoda,

że nie zrobiłam nic na zimę...

 

Teraz czas na zupkę.

Bez mięsa jak widać zupa też może być udana

- osoby starszej daty gotują moim zdaniem zbyt tłuste zupy.

Mąż zupą był oczarowany tak jak ja:)

 

 

Składniki:

 

5 szklanek bulionu warzynego lub z kostki

40 dag młodej fasolki szparagowej

marchewka

4 łyżki zielonego groszku

4 łyżki kukurydzy

cebula dymka

10 dag ryżu długoziarnistego

1/2 pęczku koperku

ew. jogurt naturalny

 

 

Fasolkę opłucz , odetnij końce, pokrój na kawałki dł. ok. 3 cm,

zalej zimnym bulionem i gotuj.

Gdy bulion zacznie wrzeć wsyp ryż.

Marchewkę opłucz, oczyść, pokrój w drobną kosteczkę i

wraz z tak samo pokrojoną cebulą, groszkiem i kukurydzą do fasolki.

Gotuj do momentu w którym marchewka będzie miękka.

Na koniec wsyp drobno pokrojony koperek i dopraw do smaku.

Zupę można zabielić kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.

 

 

zupka z fasolki szparagowej z ryżem

 

 

Podpatrzone w książce  " Chudnij łatwo i szybko"

Porcja zupy ma 151 kcl.

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka