Zupa pomidorowo - marchewkowa z kaszą jaglaną i kukurydzą

Wiem, wiem rzadko tu bywam ostatnio,
jednak za jakiś czas wszystko Wam wyjaśnię.
Ze względu na to, że od dwóch dni szaleje u mnie wiatr,
ja dziś proponuję Wam zrobić tą pyszną zupkę z przepisu Marka Zaremby.
Uwierzcie, pozwoli Wam choć na chwilę zapomnieć o tym co za oknem.
Składniki:
1kg pomidorów lub dwie puszki konserwowych 4 duże marchewki 3/4 litra wody 1 posiekany ząbek czosnku 1 pokrojona w piórka mała cebula 2 daktyle 2-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 łyżeczki curry szczypta kurkumy kukurydza do dekoracji olej kokosowy do smażenia sól morska lub himalajska
Marchew umyj, obierz i pokrój w grubszą kostkę. Pomidory natnij; sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj na małym ogniu 2-3 minuty z dodatkiem curry. Wrzuć pomidory i marchew, wlej gorącą wodę tak, aby jej poziom nie przekroczył poziomu warzyw. Gotuj 10 minut. Dodaj daktyle i ugotowaną kaszę jaglaną. Gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw z palnika i zblenduj na krem. Serwuj z kukurydzą.
3 komentarze
zuzia
Pyszna zupka! niestety taki urok jesieni :( pozdrawiam ciepło
Edyta Mój kawałek podłogi
Zapowiada się mega pysznie! :) Jeszcze dodatek kaszy jaglanej totalnie mnie ujął :)
Kaczka z Piekła Rodem
Powiem szczerze, że przepis bardzo mi się spodobał. Muszę w najbliższym czasie ją wypróbować bo już na sam wygląd kusi.
Zostaw swój Komentarz