Zupa pomidorowa z naleśnikami

Zupa pomidorowa z naleśnikami

Pomyślałam, że przy takim zimnie dodatkowa dawka ciepła w zupie się przyda.

Dodałam więc...naleśniki.

Wypróbujcie, my z Mężem zajadaliśmy się cały dzień:)

 

 

Składniki:

(mój przepis)

1/2 bulionu warzywnego

0,75l soku pomidorowego

marchewka

1/4 małego pora

drobno pokojona pietruszka

 

2 jajka

1.5 szklanki mąki

prawie dwie szklanki mleka

1 łyżeczka ziół prowansalskich

pieprz

oliwa

 

 

 

Bulion zagotuj.Marchewkę pokrój w kosteczkę,

pora w talarki a potem połówki.

Wrzuć warzywa do gotującego się bulionu i gotuj,

aż marchew będzie miękka.

 

 

Jajka i mąkę wymieszaj ze szklanką mleka

(mleka dolewaj tyle aby konsystencja była dość gęsta, ale nadal lejąca).

Dodaj szczyptę pieprzu i zioła prowansalskie.

Smaż duże naleśniki z obu stron, na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.

 

Gotowe naleśniki zwiń w rulonik, połóż na desce i krój w cienkie paseczki.

 

Zupę nalej do miseczek (wyjdą 4 porcje) i wrzuć do nich przygotowane naleśniki.

 

 

Kuchnia,

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz