Zupa pomidorowa z kalafiorem w curry

Zupa pomidorowa z kalafiorem w curry

Wiem, wiem, że ostatnio Was zaniedbuję,

ale mam trochę pracy, miałam wyjazd weekendowy,

a na dodatek przeziębienie mnie bierze.

 

Jednak dziś jestem

i  proponuję Wam smaczną zupę pomidorową.

 

 

Składniki (na 2 duże porcje):

(mój przepis)

 

2 puszki pomidorów

3 łodygi selera

3 ząbki czosnku

1 cebula

mały kalafior

oliwa

zioła prowansalskie

suszone oregano

pieprz

natka pietruszki

curry

 

 

 Kalafior podziel na różyczki, wrzuć do garnuszka,

zalej wodą (aby cały był zanurzony) i gotuj do miękkości.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć ugotowany kalafior,

posyp curry (ilość według uznania) a po 3-4 minutach i pokrojoną natką pietruszki.

Zdejmij z gazu.

 

 

 

W drugim garnku rozgrzej 1,5 łyżki oliwy.

Wrzuć pokrojone:

łodygi selera, czosnek i cebulę.

Smaż około 5 minut,

mieszając, by się nic nie spaliło.

Dodaj pomidory, zioła prowansalskie i oregano.

Doprowadź do wrzenia.

Całość zmiksuj,

dopraw pieprzem.

 

Przelej do misek,

na środku ułóż po dwie łyżki kalafiora.

 

Smacznego!

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz