Zupa paprykowa

Zupa paprykowa

Rozgrzewająca, pyszna zupka

- zjedlismy jej dzis bardzo dużo.

Polecam na zimne dni!

 

U Kaszy  znalazłam przepis,

tylko lekko zmodyfikowałam.

 

 

Składniki:

 

3 łyżki oleju

3 pokrojone w kostkę cebule

4 pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę czerwone papryki

puszka kukurydzy

4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki

2 malutkie słoiczki kechupu z cukinii

 (możesz dodać słoiczek koncentratu pomidorowego)

2 litry bulionu wegetariańskiego

świeżo zmielony pieprz

1 łyżeczka cukru

opcjonalnie: natka do posypania, słodka śmietanka

lub mleko kokosowe do zabielenia.

 

 

 

 


Cebulę i papryki smaż na oleju 10-12 minut,

aż warzywa zyskają słodki smak.

Dodaj kechup z cukinii

i smaż jeszcze około 6 minut.

Do gotującego sie bulionu wrzuć ziemniaki,

dodaj podsmażoną cebulę z papryką oraz kukurydzę.

Gotować około 20 minut.

 Dopraw do smaku cukrem, pieprzem i jeśli trzeba solą.
Podawaj z natką pietruszki, ewentualnie zabiel śmietanką lub mlekiem kokosowym w wersji wegańskiej.


Extra dodatkiem jest pokruszona feta.

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz