Zupa krem jabłkowo - porowa

Zupa krem jabłkowo - porowa

Dziś zupka.

Ogólnie więcej jadamy z Mężem zup ostatnio.

Ta była niepokojąca la nas obojga,

ze względu na pora i jabłko w ...zupie;)

 

Jednak mimo tego,

że może nie widać to zupa jest sycąca

i barzo smaczna!

 

Taki kremik,

który pewnie podany z mięsem mógłby zrobić za sos!

 

 

 

Składniki:

 

2 jabłka - kwaskowate będą najlepsze

2 duże pory

2 średniej wielkości ziemniaki

1 marchew

1 czubata łyżka masła

1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego)

 pieprz do smaku

opcjonalnie:

100ml śmietanki,

świeży tymianek (u mnie suszony)

 

 

Pory myjemy i kroimy w plastry,

mogą grube, gdyż i tak wszystko będzie zmiksowane.

 

Do sporego garnka wrzuć masło i rozpuść.

Dorzuć pokrojone pory i duś do miękkości.

 

Pozostałe warzywa oraz jabłko umyj, obierz i posiekaj.

o miękkiego pora dodaj warzywa i jabłko.

Dolej bulion, przykryj i gotuj,

do miękkości warzyw.

 

Zupę zmiksuj na gładki krem, dodaj śmietankę

i dopraw pieprzem.

 

Zupę przełóż do miseczek i posyp tymiankiem.

 

 

Zupa krem jabłkowo - porowa

 

 

 Przepis podpatrzony u Magdy

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz