Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Gołąbki na święta są dla mnie czymś,

czym pewnie dla wielu niedzielna pomidorówka.

 

Nie lubię ich robić samodzielnie, ale te Mamine zajadam.

Jednak ja zajadam się też gołąbkopodobnymi wyrobami,

jak właśnie ta zupa i gołąbki bez zawijania.

 

Składniki:

 

 500g mięsa mielonego

1 cebula

olej do smażenia

1/2 główki włoskiej kapusty

2 marchewki

1 ząbek czosnku

3 litry rosołu lub bulionu

1 por

3 ziela angielskie

2 liście laurowe

pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki

100g ryżu

210g koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki pszennej

 

 

 

 

W dużym garnku rozgrzej olej

i podsmaż na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Następnie dodaj mięso mielone.

Smaż dłuższą chwilę (na średnim ogniu kilka minut).

Dodaj marchewke startą na grubej tarce, przecisnięty czosnek
oraz jasną część pora, pokrojoną w piórka kapustę

( ja rwałam )

i jeszcze chwilę smaż

(możesz dodać 4 łyżki wody).

  Wrzuć ziele angielskie, liście laurowe,

koncentrat oraz przyprawy i zalej bulionem.

Gotuj około 20 minut.

W tym czasie w odzielnym garnku ugotuj ryż

(według instrukcji na opakowaniu).

 

 Na koniec całość zagęść mąką rozmieszaną

w niewielkiej ilości wywaru.

Do zupy dodaj ryż, wymieszaj,

w razie potrzeby dopraw i podawaj!

 

 Zupa gołąbkowa

Przepis podpatrzony u Elizy.

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz