Zeberka z polewą

Zeberka z polewą

Zeberkę robi zawsze moja mama,

ale troszke inną,

a co najważniejsze w tym porównaniu, ta ma polewę i orzeszki!

 

Pycha!

 

Ten przepis podpatrzony w Smacznym Domu .

 

Składniki:

 

5 jaj


1,5 szklanki cukru


1 cukier waniliowy


1 szklanka wody


1 szklanla oleju


3 szklanki mąki + 2 łyżki mąki


2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

+ 2 łyżki kakao

 

 

Polewa:

 

1 tabliczka mlecznej czekolady


2 łyżki mleka


1 łyżka masła


+ orzeczy prażone

 

Wymeszaj i ubij wszystkie składniki na ciasto, prócz składników + mąka i kakao.

Ciasto podziel na dwie części.

Do jednej z części dodaj kakao, a do drugiej dodatkową mąkę.


Przygotuj tortownicę 21-26cm.

Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

 

Ciasto wykładaj na przemian po 4 łyżki.

Piec około 1h w temperaturze 180 stopni.

 

Przygotowanie polewy:

 

  W rondelku rozpuść czekoladęi masło.

Potem wlej do tego mleko.

Gotową polewę wylej na upieczone ciasto.

 

Udekoruj orzechami, które wcześniej upraż na suchej patelni.

 

Zeberka

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz