Zeberka z polewą

Zeberka z polewą

Zeberkę robi zawsze moja mama,

ale troszke inną,

a co najważniejsze w tym porównaniu, ta ma polewę i orzeszki!

 

Pycha!

 

Ten przepis podpatrzony w Smacznym Domu .

 

Składniki:

 

5 jaj


1,5 szklanki cukru


1 cukier waniliowy


1 szklanka wody


1 szklanla oleju


3 szklanki mąki + 2 łyżki mąki


2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

+ 2 łyżki kakao

 

 

Polewa:

 

1 tabliczka mlecznej czekolady


2 łyżki mleka


1 łyżka masła


+ orzeczy prażone

 

Wymeszaj i ubij wszystkie składniki na ciasto, prócz składników + mąka i kakao.

Ciasto podziel na dwie części.

Do jednej z części dodaj kakao, a do drugiej dodatkową mąkę.


Przygotuj tortownicę 21-26cm.

Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

 

Ciasto wykładaj na przemian po 4 łyżki.

Piec około 1h w temperaturze 180 stopni.

 

Przygotowanie polewy:

 

  W rondelku rozpuść czekoladęi masło.

Potem wlej do tego mleko.

Gotową polewę wylej na upieczone ciasto.

 

Udekoruj orzechami, które wcześniej upraż na suchej patelni.

 

Zeberka

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka