Zdrowe i pyszne zielone szparagi - kilka słów

Zdrowe i pyszne zielone szparagi - kilka słów

Szparagi kocham od dwóch lat.

Moje ulubione to te zielone

(są jeszcze białe i fioletowe).

Przy sezonie ( który właśnie się rozpoczął i trwać będzie tylko kilka tygodni)

szaleję za nimi jak za konwaliami w maju.

 

 

 

Grillowane w oliwie z pieprzem mogę zajadać bez dodatków,

ale chętnie je robię w cieście francuskim,

czy też w kanapce.

 

Szparagi są źródłem żelaza, potasu, fosforu,

magnezu, selenu oraz witamin: K, B1, B2, B6 i C.

Jeżeli chodzi o smak to są lekko gorzkawe z nutą orzechową.

 

 

Te zielone warzywa:

zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,

zawierają dużo błonnika,

mają mało sodu

(są więc odpowiednie dla osób z nadciśnieniem)

działają przeczyszczająco i moczopędnie

(zawierają też związki purynowe,

których nie powinny zażywać osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek),

zawierają antyutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się,

 

 

 

 Oprócz tego, że są  pyszne i zdrowe,

to są też niskokaloryczne - ok 20 kcal w 100g

i jest afrodyzjakiem:)

 

Kuchnia,

6 komentarzy

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka