Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i papryką

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i papryką

Poniedziałkowa, pyszna i sycąca zapiekanka.

 

Przepis podpatrzyłam u niezłej babki

 

 

Składniki:

 

1 kg ziemniaków, najlepiej młodych

1 średnia cukinia

2 średnie papryki

1 duża cebula

20 dag pieczarek

2 ząbki czosnku

mozarella

ser żółty (6 plastrów)

4 łyżki kechupu z cukinii domowej roboty

 pieprz, tymianek, rozmaryn

olej do smażenia

 

 

 

 

Nieobrane ziemniaki pokrój w plastry i gotuj do średniej miękkości.

Ugotowane ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp tymiankiem.

Na wierzch ułóż 3 plastry sera.

Następnie pokrój dowolnie pozostałe warzywa.

Na rozgrzany olej na patelni wrzuć cebulę,

po chwili dodaj pieczarki, paprykę, cukinię i czosnek.

Po kilku minutach dodaj kechup i duś pod przykryciem około 15 minut.

Pod koniec smażenia dodaj pieprz, szczypte rozmarynu i wszystko dokładnie wymieszaj.

 

 

Farsz z patelni ułóż na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym,

na wierzch ułóż pozostały żółty ser i pokrojoną w plastry mozarellę.

Zapiekaj około 45 minut w temperaturze 190 o C.

 

Smacznego!

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz