Zapiekanka rybna z duszonym porem, pomidorkami koktajlowymi i amarantusem

Zapiekanka rybna z duszonym porem, pomidorkami koktajlowymi i amarantusem

Przepis podejrzany u znanego Wam dobrze Szymona!

Przepyszny pomysł na obiad czy kolację!

My z Mężem pokochaliśmy tę zapiekankę od pierwszego ....kęsu ;)

 

 

Składniki:

 

1 spora wędzona makrela

250 g pomidorków koktajlowych

100 g amarantusa
(można zastąpić kaszą jaglaną, jednak za pierwszym razem spróbuj z amarantusem)

3 pory

2 łodygi selera naciowego

3 ząbki czosnku

2 łyżki śmietany (22%)

trochę świeżego tymianku

garść listków bazylii

pieprz

 

 

 Rozgrzej piekarnik do 200oC.

Ugotuj amarantus w osolonej wodzie (około 15 minut).

Ugotowany przelej zimną wodą, odcedź dokładnie i przełóż do dużej miski.

 Posiekane pory (tylko biała, dobrze umyta część)

i czosnek oraz posiekany na niewielkie kawałki seler naciowy

duś w głębokim rondlu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Gdy warzywa zmiękną dopraw je pieprzem, dodaj śmietanę i trochę wody.

Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą i powstanie sos.

 W tym czasie usuń skórę i ości (starannie!) z ryby i dodaj mięso do miski z amarantusem.

Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz grubo posiekane liście bazylii i natkę selera naciowego.

 Przełóż do miski pory i całość dokładnie wymieszaj.

 Natłuś naczynie do zapiekania, przełóż do niego zawartość miski

i wstaw do piekarnika na około 20 minut.

 

 

Zapiekanka rybna

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz