Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe

Przepyszne ciasto!

Trochę murzynek, trochę brownie

+ puszysta "chmurka" na nim.

 

Dla łasuchów duży kawałek,

a dla reszty mniejszy, ale także smkowity!

 

Przepis znaleziony u Kasi

 

 

Składniki:

 

  1 szklanka mąki

 3/4 szklanki cukru

 100 g startej na tarce mlecznej czekolady

* 1/3 szklanki kakao

* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

 1 jajko

 1/2 szklanki maślanki

 1/2 szklanki oleju

 1/2 szklanki gorącej wody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szczypty soli

 

Wszystkie składniki, prócz wody, wymieszaj ze sobą.

Potem dodaj wodę i jeszcze miksuj pół minuty.

Spód tortownicy ( 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia,

a boki wysmaruj masłem.

Do przygotowanej tortownicy przelej ciasto

i wstaw to nagrzanego piekarnika 160 o C

na około 60 minut

( do suchego patyczka)

 

 

 

"Puszysta chmurka"

 

 250 g mascarpone

 300 ml kremówki (36%)

1,5 łyżki cukru pudru

 

 

+

 

 

 

60 g startej na tarce gorzkiej czekolady

 

 

 

 

 Podane składniki umieść w wysokiej misce

i miksuj na małych obrotach, gdyż masa będzie chlapała,

jednak potem zwiększ obroty i miksuj,

aż do uzyskania sztywnej masy

- masa będzie sztywniejsza od ubitej śmietany.

 

Masę wyłóż na wystudzone ciasto

i posyp startą czekoladą.

 

 

 

 

Kuchnia,

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz