Węgierski chleb farmerski

Węgierski chleb farmerski

Dla takiej skórki zjem chętnie cały bochenek:)

Nie zjadłam bo podzieliłam się z Mężem,

dlatego propoznuję przygotować więcej niż jeden!

(choć bochenek jest dość duży)

 

Składniki:

450 g mąki pszennej chlebowej

1 łyżka cukru

20 g świeżych drożdży

    270 ml ciepłej wody

    2 łyżki masła

    2 łyżeczki soli

    kminek, suszony koperek

      odłożyć trochę do posypania wierzchu

    1 jajko sól

roztrzepane do posmarowania

 

 

 

 

    Drożdże wymieszaj z 70 ml wody, gdy drożdże się rozpuszczą dolej resztę wody.

    Dodaj cukier i 2/3 mąki (powstanie gęste ciasto), całość odstaw na 30 minut,

    aż masa zacznie rosnąć i będzie miała pęcherzyki.

    Pozostałą mąkę wymieszaj z solą,

    2 łyżkami suszonego koperku i 1 łyżeczką kminku.

    Masło rozpuść w rondelku i odstaw by przestygło.

    Do rozczynu drożdżowego wsyp mieszankę mączną,

    wlej masło i dokładnie wyrabiaj ciasto przez około 10 minut,

    włóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.

    Po tym czasie chleb znów zagnieść,

    uformuj lekko podłużny, ale okrągły bochenek,

    połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj go natłuszczoną folią spożywczą

    i postaw w ciepłe miejsce na kolejne 40 minut, by wyrósł.

    Nastaw piekarnik na 200 o C, kiedy się nagrzeje, bochenek odkryj,

    posmaruj roztrzepanym jajkiem, oprósz kminkiem i koprem,

    natnij wzdłuż na środku i wstaw do piekarnika,

    piecz 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 o C i piecz jeszcze 20-25 minut,

    aż bochenek będzie mocno zarumieniony.

    Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i wystudź na kratce.

     

     

     

    węgierski chleb farmerski

     

    Przepis od Domi

    Kuchnia, Kuchnia

    3 komentarze

    Zostaw swój Komentarz

    kamila rowinska cele

    airbnb zniżka