Wegetariański pasztet z soczewicy

Wegetariański pasztet z soczewicy

Kolejny świetny pasztet.

Wyszła mi jedna spora keksówka.

Pycha!

 

 

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy + 2 szkl. wody do jej ugotowania

4 średniej wielkości marchewki

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

4 jajka

2 łyżki oleju

 przyprawy: pieprz cayenne, pieprz czarny - najlepiej świeżo zmielony, kurkuma, curry, sól

 

 

 

Soczewicę ugotuj i odsącz.
Cebulę posiekaj, marchew zetrzyj, czosnek obierz i drobiutko pokrój.

Połącz warzywa z soczewicą. Porządnie przypraw.

  Mieszając, wbijaj po jednym jajku.

Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piecz około 35 minut w temperaturze 180 oC.

Podawaj dopiero po ostudzeniu.

 

 

Przepis od Mimi

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz