Wege burgery na weekend

Wege burgery na weekend

Burgery, które zrobiłam pod wpływem Kingi i weekendu.

Uwielbiam tego typu wariacje burgerowe,

człowiek sam wie co ludzi, co jest dla niego dobre i w jakich ilościach!

Pycha!

 

 

Składniki na 6 burgerów:

1 szklanka czerwonej soczewicy

bułka tarta

do smaku: pietruszka suszona, curry, słodkiej papryki, imbiru

 i mieszanka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem

+

6 bułek wg uznania

mozzarella

rukola, kiełki brokuła, ogórek, czerwona cebula, sos czosnkowy i cykoria

 

 

 

Opłukaną zimną wodą soczewicę wsyp do garnka i zalej dwoma szklankami wody,

gotuj do miękkości.

Odsącz z nadmiaru wody i połącz z przyprawami i bułką tartą

(bułkę dodajemy po trochu, tylko tyle by uformować kotlety).

Gotowe kotlety możesz usmażyć bądź upiec w 180oC

(10 - 20 minut w zależności od Twoich upodobań,

ja uważam, że 20 minut jest w sam raz :)

 

Ja podałam w bułce hamburgrowej dla Męża i z ziarnami sobie.

 

Propozycja podania:

bułkę rozkrój na pół,

dolną część posmaruj sosem,

połóż cykorię i rukolę,

na to plaster mozzarelli,

kotlet, odrobina sosu, ogórek, kiełki, cebula i przykryj górną częścią bułki.

 

Spędź ten weekend leniuchując w słońcu :)

 

 

 

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz