Wegański bigos

Wegański bigos

Wegański bigos od święta i na codzień,

i dla mięsożerców i roślinożerców.

Warto spróbować, mimo, że

to nie są moje smaki w 100%.

 

Przygotuj go dzień wcześniej.

 

 

 

 

Składniki:
3/4 głowki kapusty włoskiej

120g zielonej soczewicy

3 papryki czerwone
1 cebula
3 duże, lekko ugotowane marchewki
360g koncentratu pomidorowego

3 ząbki czosnku

pieprz
ostra papryka w proszku
nasiona kolendry
1/3 szklanki wytrawnego białego wina
 
Poszatkowaną kapustę i pokrojoną w piórka cebulę wrzuć do
dość dużego garnka.
 
Dorzuć do niego soczewicę i wlej 4 szklanki wody.
Gotuj pod przykryciem do miękkości soczewicy.
Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę marchew i paprykę,
oraz czosnek pokrojony w drobniutką kostkę.
 
Gotuj około 5 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, kolendrę i wlej wino.
Gotuj około 1-1,5 h
(cały czas mieszaj by bigos się nie przypalił),
 
do momentu wyparowania wody.
Dopraw pieprzem i papryką w proszku.
Następnego dnia przegotuj go jeszcze raz i możesz podawać.
 
wegański bigos
 
Smacznego!
Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz