Wątróbkowa wariacja z kaszą jęczmienną

Wątróbkowa wariacja z kaszą jęczmienną

Taka moja wariacja na temat wątróbki.

Aromatyczna i fantastycznie delikatna.

 

 

Składniki:

(mój przepis)

500g wątróbki

mąka

oliwa

2 małe kieliszki wódki

3 łyżki sosu słodkiego chilli

czerwona cebula

mała cukinia

odrobina tabasco

pieprz

woda

kasza jęczmienna

 

 

 

Wątróbkę umyj, oczyść z błonek i pokrój na kawałeczki.

Obtaczaj w mące

(jeżeli ktoś lubi można dodać troszkę przyprawy gyros)

i smaż na patelni z rozgrzanej na niej oliwą.

Smaż do leciutkiego zarumienienia wątróbki.

W garnuszku wlej odrobinę wody na dno,

dolej wódkę i tabasco.

Całość patelni przełóż do garnuszka z wódką.

Wymieszaj.

Dodaj wodę, by przykryła ona wątróbkę w 3/4.

Cukinię pokrój w kosteczkę i wrzuć do garnuszka,

gotuj ok 20 minut.

W tym czasie przesmaż czerwoną cebulę

i dodaj do wątróbki po 20 minutach

razem z sosem słodkim.

Gotuj wszystko razem kolejne 10 minut.

Dopraw pieprzem.

Wszystko ma być aromatyczne i mięciutkie.

 

Podawaj z kaszą jęczmienną,

ugotowaną według instrukcji na opakowaniu.

 

 

Wątróbkowa wariacja

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka