Vegeree, czyli ryż, warzywa, jajka i jogurt

Vegeree, czyli ryż, warzywa, jajka i jogurt

Kolejny fantastyczny przepis Olivera.

Urzekające jest to, że przed książką "Superfood"

nie szalałam wcale na jego punkcie,

a teraz, proszę!

 

Składniki:

 

100g brązowego ryżu

2 duże jajka

4 brązowe pieczarki (ja znalazłam w Auchanie)

3cm kawałek imbiru

1 świeża papryczka chilli

1/2 pęczka świeżej kolendry

2 dymki

oliwa

przyprawa curry

100g pomidorków koktajlowych

100g mrożonego groszku
(ja dałam około 200g )

100g szpinaku baby

1 cytryna

2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 0%

 

 

 

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu,

na ostatnie 6 minut dołóż jajka, żeby ugotowały się na miękko.

 

W tym czasie postaw dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu.

Pokrój pieczarki na ćwiartki, połóż na suchej patelni i smaż

(jeżeli nie masz, jak ja, nieprzywierającej patelni użyj odrobinę oliwy),

regularnie mieszając.

W tym czasie obierz imbir i usuń gniazdo nasienne z chilli.

Odłóż kilka plasterków chilli na później, a resztę posiekaj razem z imbirem,

połową listów kolendry.

 

Przytnij dymki i pokrój w plasterki.

Przesuń pieczarki na jedną stronę patelni, dodaj łyżkę oliwy, posiekany imbir,chilli, kolendrę

oraz dymkę i 1 1/2 łyżeczki curry.

Smaż mieszając 2 minuty.

W tym czasie pokrój na pół pomidorki koktajlowe i dorzuć na patelnię.

Dodaj groszek oraz szpinak.

Odcedź i dodaj ryż.

Przemieszaj i smaż całość minimum 4 minuty, regularnie mieszając,

po czym dolej sok z 1/2 cytryny i dopraw danie do smaku.

 

Przelej jajka zimną wodą z kranu, aż ostygną na tyle, by dało się je wziąć do ręki.

Obierz i pokrój na połówki, rozłóż na vegeree.

Przybierz potrawę kleksami jogurtu, poryp resztą chilli i listków kolendry

oraz szczyptą przyprawy curry i od razu podawaj z łódeczkami cytryny do wyciskania.

 

 

 superfood

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz