Urodzinowe muffinki delicjowe

Urodzinowe muffinki delicjowe

To właśnie dziś mija pierwszy rok

mojego blogowania.

Pierwsze urodziny Kobiecych myśli.

 

Dziękuję wszystkim,

którzy są tutaj i na facebooku .

 

Dla mnie jesteście inspiracją

i wspaniałym początkiem i zakończeniem dnia

- zaraz po moim Mężu oczywiśćie;)

 

...a teraz muffinki.

Są z przepisu bistro Mamy ,

tyle, że u mnie z dżemem wiśniowym.

Muffinki "mokre", wręcz przepyszne!

 

Są w sam raz na taki dzień jak dziś:)

 

 

Składniki na 12 sztuk:

 

muffinki delicjowe

 
2 jajka

160 ml mleka

75 g roztopionego masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

225 g mąki pszennej

90 g drobnego cukru do wypieków

1 łyżka proszku do pieczenia

12 łyżeczek konfitury lub dżemu wiśniowego

 

W misce umieść mokre składniki

(jaja, masło, ekstrakt z wanilii, mleko)

i dokładnie ze sobą wymieszaj.

Potem dodaj przesiane suche składniki

(mąkę, cukier, proszek do pieczenia),

wymieszaj do dokładnego połączenia.

 

Formę do muffinek możesz wyłożyć papilotkami

bądź też posmarować masłem / margaryną

i obsypać bułką tartą.

Połowę ciasta wyłóż do formy,

Na górę, na sam środek każdej babeczki połóż łyżeczką kleks konfitury,

przykryj go pozostałym ciastem.

Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

Polewa czekoladowa:

150 ml śmietany kremówki

150 g gorzkiej czekolady, posiekanej

(pamiętaj by była to czekolada dobrej jakości)

wiórki czekoladowe - czekolada starta na tarce

(u mnie czekoladowe kropelki)

Śmietanę podgrzej w małym garnuszku,

do zagotowania.

Zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę.

Odstaw na kilka minut, aż czekolada się roztopi,

następnie wymieszaj.

Gęstą polewą ozdabiaj babeczki.

Posyp wiórkami czekolady.

 

Smacznego!

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka