Urodzinowe muffinki delicjowe

Urodzinowe muffinki delicjowe

To właśnie dziś mija pierwszy rok

mojego blogowania.

Pierwsze urodziny Kobiecych myśli.

 

Dziękuję wszystkim,

którzy są tutaj i na facebooku .

 

Dla mnie jesteście inspiracją

i wspaniałym początkiem i zakończeniem dnia

- zaraz po moim Mężu oczywiśćie;)

 

...a teraz muffinki.

Są z przepisu bistro Mamy ,

tyle, że u mnie z dżemem wiśniowym.

Muffinki "mokre", wręcz przepyszne!

 

Są w sam raz na taki dzień jak dziś:)

 

 

Składniki na 12 sztuk:

 

muffinki delicjowe

 
2 jajka

160 ml mleka

75 g roztopionego masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

225 g mąki pszennej

90 g drobnego cukru do wypieków

1 łyżka proszku do pieczenia

12 łyżeczek konfitury lub dżemu wiśniowego

 

W misce umieść mokre składniki

(jaja, masło, ekstrakt z wanilii, mleko)

i dokładnie ze sobą wymieszaj.

Potem dodaj przesiane suche składniki

(mąkę, cukier, proszek do pieczenia),

wymieszaj do dokładnego połączenia.

 

Formę do muffinek możesz wyłożyć papilotkami

bądź też posmarować masłem / margaryną

i obsypać bułką tartą.

Połowę ciasta wyłóż do formy,

Na górę, na sam środek każdej babeczki połóż łyżeczką kleks konfitury,

przykryj go pozostałym ciastem.

Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

Polewa czekoladowa:

150 ml śmietany kremówki

150 g gorzkiej czekolady, posiekanej

(pamiętaj by była to czekolada dobrej jakości)

wiórki czekoladowe - czekolada starta na tarce

(u mnie czekoladowe kropelki)

Śmietanę podgrzej w małym garnuszku,

do zagotowania.

Zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę.

Odstaw na kilka minut, aż czekolada się roztopi,

następnie wymieszaj.

Gęstą polewą ozdabiaj babeczki.

Posyp wiórkami czekolady.

 

Smacznego!

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz