Udka kurczaka z warzywami podawane z maslaną kukurydzą

Udka kurczaka z warzywami podawane z maslaną kukurydzą

Po kuchennej przerwie zapraszam na bardzo sycący sobotni obiad:)

 

 

Składniki:

6 udek

jedna duża marchewka

2 średnie ziemniaki

2 cebule

2 łyżeczki nasion kopru

1/2 łyżeczki całego kminku

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki czosnku w proszku

2 łyżeczki słodkiej papryki

200 ml gorącej wody

oliwa z oliwek do smażenia

 

+ kukurydza

+ płaska łyżeczka do każdej kukurydzy

 

 

Kminek, pieprz caynenne i słodką paprykę połącz ze sobą

i natrzyj nimi udka.

Odstaw na około 40 minut.

 

Na patelni rozgrzej oliwę, cebulę pokrój w piórka  i zarumień

na gorącej oliwie.

Wsyp czosnek i dodaj marchewkę oraz ziemniaki.

Na dużym ogniu smaż około 8 minut

- mieszaj by nic nie przystało.

Dodaj nasiona kopru.

 

Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego,

a kurczaka przełóż na patelnię na której smazyły się warzywa.

Na pozostałej tam oliwie przesmaż je z obu stron

- z każdej strony około 3 minut.

 

Kurczaka przełóż na warzywa w naczyniu żaroodopornym.

Wszystko zalej gorącą wodą, przykryj porywką naczynie

i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 o C na 40 minut.

 

 

W tym czasie kukurydzę obierz, umyj

i gotuj w osolonym wrzątku przez 30 minut.

 

Kukurydzę wysmaruj masłem i podawaj do udek z warzywami.

 

 

 

Udka kurczaka z warzywami podawane z maślana kukurydzą

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka