Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Wspaniały kurczak!

Delikatny a zarazem wyrazisty przez musztardę!

Prosty a zarazem z klasą!

 

 

Składniki:

12 udek kurczaka

natka pietruszki do posypania

 

+ glazura


150ml płynnego miodu

5 łyżek musztardy Sarepskiej
5 łyżek musztardy francuskiej, gruboziarnistej
4 łyżki wódki
 2,5 łyżki oleju słonecznikowego
 pieprz

 

 

 

 

Ostrym nożem natnij każde udko, tworząc 2 - 3 równoległe rozcięcia

(zależy od wielkości udek).

Włóż je do dużego, niemetalowego naczynia.

Wymieszaj wszystkie składniki glazury,

dopraw pieprzem.

Wysmaruj nią dokładnie udka,

najlepiej powyciskaj ją dłońmi do nacięć i  po całości.

Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie wyjmij je i ułóż obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,

i piecz w 220 o C

 

Marynatę zachowaj.

 

Polewaj kurczaka w trakcie pieczenia pozostałą marynatą,

piecz przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione.

Wyłóż udka na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.

Pozostałym sosem możesz polać udka bądź ziemniaki,

które będe idealnym dodatkiem do tego kurczaka.

 

 

 

Przepis inspirowany przepisem Kwestii Smaku

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka