Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Wspaniały kurczak!

Delikatny a zarazem wyrazisty przez musztardę!

Prosty a zarazem z klasą!

 

 

Składniki:

12 udek kurczaka

natka pietruszki do posypania

 

+ glazura


150ml płynnego miodu

5 łyżek musztardy Sarepskiej
5 łyżek musztardy francuskiej, gruboziarnistej
4 łyżki wódki
 2,5 łyżki oleju słonecznikowego
 pieprz

 

 

 

 

Ostrym nożem natnij każde udko, tworząc 2 - 3 równoległe rozcięcia

(zależy od wielkości udek).

Włóż je do dużego, niemetalowego naczynia.

Wymieszaj wszystkie składniki glazury,

dopraw pieprzem.

Wysmaruj nią dokładnie udka,

najlepiej powyciskaj ją dłońmi do nacięć i  po całości.

Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie wyjmij je i ułóż obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,

i piecz w 220 o C

 

Marynatę zachowaj.

 

Polewaj kurczaka w trakcie pieczenia pozostałą marynatą,

piecz przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione.

Wyłóż udka na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.

Pozostałym sosem możesz polać udka bądź ziemniaki,

które będe idealnym dodatkiem do tego kurczaka.

 

 

 

Przepis inspirowany przepisem Kwestii Smaku

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz