Trufelki ziemniaczano-kokosowe

Trufelki ziemniaczano-kokosowe

Tak, tak z ziemniaków.

Dla mnie też to było zaskoczenie,

a mój Mąż stwierdził, że to chyba niemozliwe,

a jednak.

Są pyszne, wcale nie czuć ziemniaków,

mają czekoladowy smak i znikają bardzo szybko:)

(ziemniaki nie są wyczuwalne)

 

Takie trufelki możecie podarować komuś,

albo też umilić sobie nimi dzień:)

 

 

Zaskakujący przepis znalazłam u Palety smaku

 

 

 

Składniki (mi wyszło 24 sztuki):

 

puree z 1 średniego ziemniaka

(ok. pół szklanki)

pół szklanki cukru pudru

trzy czubate łyżki wiórków kokosowych

kilka kropek olejku migdałowego, arakowego lub waniliowego

2 łyżki kakao

kolorowe posypki, pokruszone orzechy, kakao – do obtoczenia

(dowolnie)

 

 

 

 

 

Ziemniaka ugotuj w mundurku (bez dodatku soli!),

jeszcze ciepły rozgnieć na puree.

 Gdy zupełnie wystygnie wymieszaj z cukrem, wiórkami i olejkiem,

dodaj kakao i wyrób na gładką masę. 

Formuj w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą obtocz w wybranej posypce.


Odstaw do przesuszenia na ok. 2-3 godziny.

Trzymaj w zamkniętym pudełeczku lub folii.

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

dziennik coachingowy