Tropikalne ciasto czekoladowe

Tropikalne ciasto czekoladowe

 

Torcik z okazji 24 urodzin pary znajomych.

Torcik wyszedł śliczny, nie za słodki...idealny,

jednak ciężko go nazwac tropikalnym,

gdyż smaku ananasów prawie nie było czuć.

Jednak kuchnia amerykańska - czyli syrop klonowy

+ wiórki kokosowe nadały mu fenomenalny smak:)

 

Ciasto podpatrzone u Doroty

 

 

 

Składniki na ciasto:

 

220 g (mniej więcej 4 krążki) ananasów z puszki (w syropie)

(dałam około 300g)

75 g serka kremowego typu philadephia

200 g maki pszennej

125 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)

75 g jasnego brązwego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

200 g masła

40 g kakao

2 duże jajka

2 łyżki likieru kokosowego malibu (lub syropu z ananasów z puszki)

 

 

 

 

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Krążki ananasów i serek  zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem (lub w malakserze) na jednolitą masę.

Dwie formy o średnicy 20 cm wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto równo rozdziel pomiędzy formy, wyrównaj.

Piecz w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gotowe ciasto powinno być sprężyste i odstawać od brzegów formy.

Przestudź chwilę w formie, następnie wystudź na kratce.

 

 

 

 

Masa kokosowa:

2 białka

100 g drobnego cukru do wypieków

4 łyżki golden syropu

2 łyżeczki ekstraktu kokosowego (lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego)

 - (ja uzyłam 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego + 2 łyżeczki malibu)

40 g wiórków kokosowych

(u mnie poszło około 50g)

W miseczce nad parującą wrzącą wodą (w kąpieli wodnej) umieść białka, cukier i syrop.

Ubij mikserem ręcznym (końcówkami do ubijania białek) aż masa zgęstnieje,

będzie biała, błyszcząca i sztywna (będzie tworzyła 'wierzchołki').

Zajmie to około 5 minut.

Ubitą masę zdejmij z palnika, wmiksuj ekstrakt kokosowy.

 

 

 

 

tropikalne ciasto czekoladowe

 

 

Wystudzone blaty ciasta przełóż masą kokosową (1/3 jej ilości).

Pozostałą masą pokryj wierzch i boki ciasta.

Posyp wiórkami kokosowymi.

 

Gotowe:)

 

 

 

 

tropikalne ciasto czekoladowe

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka