Tort z musem czekoladowym i truskawkami

Tort z musem czekoladowym i truskawkami

Tort zrobiłam dla mojego Anioła Stróża.

Chciałam znaleźć coś wyjątkowego,

a że wcześniej robiłam tylko jeden tort byłam przerażona tym co może wyjść z tego pomysłu.

Przepis znalazłam na https://www.kwestiasmaku.com/  .

Mi biszkopt wyszedł 2 częściowy a nie 3, więc i przełożenie jest troszkę inne.

Jednak najważniejsze wyszedł: wyśmienicie i smakował:)

 

 

Biszkopt kakaowy:

4 jajka - oddzielnie żółtka i białka

200 g cukru pudru

70 g mąki pszennej

70 g maki ziemniaczanej

2 pełne łyżki kakao

 

Mus czekoladowy:

250 g sera mascarpone

100 g ciemnej czekolady

350 ml zimnej śmietany do deserów 36%

1/2 szklanki cukru pudru

 

Nasączenie:

4 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej kawy z cytryną

Przełożenie:

około 500 g truskawek, z tego udłóż szklanke truskawek z zmiksuj z 4 łyżkami cukru pudru na mus

Boki:

4 ciastka owsiane z czekoladą

(u mnie San)

 

Tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm.

 

 

 

Piekarnik nagrzej do 180 o.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz tak, aby papier pozostał na zewnątrz.

Dno i boki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

 

Biszkopt:

Żółtka ucieraj z 100 g cukru pudru, do powstania puszystej masy.

W drugim naczyniu ubij białka z 100g cukru pudru, aż powstanie piana.

Obie mąki i kakao przesiej razem do oddzielnej miski i wymieszaj.

 

Powoli i delikatnie połącz białka z żółtkami.

Następnie do powstałej masy,także powoli, przesiej mąki z kakao i bardzo delikatnie połącz.

Masę przełóż do przygotowanej tortownicy.

Wyrównaj wierzch.

Piec około 30 minut.

 

Mus czekoladowy:

Czekoladę połam, roztop w kąpieli wodnej.

Ciepłą, ale nie gorącą czekoladę połącz z serem mascarpone.

Zimną śmietanę ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem

i połącz ją z masą czekoladową.

Wstaw do lodówki do czasu przełożenia.

 

Upieczony i ostudzony całkowicie biszkopt przekrój na dwie części.

Każdy skrop mieszanką 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii i 3 łyżeczek herbaty.

Pierwszy krążek położ na paterze i ułoż na nim plasterki truskawek, skrop połową musu ze zmiksowanych truskawek,

i na to wyłóż 1/3 musu czekoladowego.

Mus wyłóż truskawkami pokrojonymi w plasterki, skrop resztą musu ze zmiksowanych truskawek i 1/3 musu czekoladowego pokryj wszystko.

Drugim krążkiem wszystko przykryj.

Pozostałym musem wysmaruj wierzch i boki tortu.

Boki obłóż pokruszonymi ciastkami.

 

Udekoruj wg uznania:)

U mnie gotowe literki + truskawka.

 

Wstawić do lodówki na całą noc aby masa zastygła,a biszkopty były lekko wilgotne.

 

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka