Tort z dwiema czekoladami - bezglutenowy

Tort z dwiema czekoladami - bezglutenowy

Torty bezglutenowe już nie są tak trudne jak wydawało się na początku.

Ten robiłam już dwa razy i TEN też.

Są super!

 

Tort z dwiema czekoladami był inspirowany tortem Kornika,

tyle, że mój jest bezglutenowy :)

 

Składniki:

 

Biszkopt

5 jajek

1/2 szklanki ksylitolu

3/4 szklanki mąki ryżowej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej

1 łyżka kakao bezglutenowego


Krem z białej czekolady

150g białej czekolady bezglutenowej

100g serka Philadelphia

1 łyżeczka z górką agaru (opcjonalnie)

275g śmietanki kremówki


Krem z ciemnej czekolady

125g gorzkiej, bezglutenowej czekolady

50ml śmietanki kremówki

250g mascarpone


+


200g wiśni z kompotu

100 g gorzkiej, bezglutenowej czekolady

szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej

2 łyżki amaretto

 

 

Biszkopt 

białka oddziel od żółtek i ubij białka na pianę.

Dodaj ksylitol, zwiększ obroty i ubijaj aż piana zrobi się gęsta i lśniąca.

Zmniejsz obroty i dodawaj po żółtku.

  Przesiej do masy jajecznej wymieszane mąki, kawę oraz kakao.

Szpatułką wymieszaj składniki dokładnie ale delikatnie, by nie zniszczyć struktury piany,

aby powstała jednolite ciasto, bez grudek.

Ciasto przelej do tortownicy (około 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt piecz około 20 minut - do suchego patyczka w temperaturze 180oC

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.

Po wystudzeniu pokrój na 3 blaty.

 

Krem z białej czekolady:

czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, i odstaw do wystudzenia.

Serek wymieszaj z 25 g śmietanki i podgrzej ją do temperatury ciała

- nie powinna ona parzyć w palec, a być tylko delikatnie ciepła.

Dodaj rozpuszczony w wodzie agar, wymieszaj i wlej masę do roztopionej czekolady.

Dokładnie wymieszaj.

Resztę śmietany ubij na sztywno.

Do masy serowo-czekoladowej dodaj śmietanę na 2 razy i wymieszaj rózgą,

by powstała jednolita masa.

Odstaw do zastygnięcia.

Następnie ubij mikserem, by napowietrzyć masę.

Do masy dodaj 80 g wiśni, wymieszaj.

 

Krem z ciemnej czekolady:

rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Kiedy się roztopi, dodaj śmietankę i mieszaj do połączenia składników.

Odstaw do wystudzenia.

Zmiksuj mascarpone i cienką strużką wlewaj rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką.

Miksuj do powstania jednolitego kremu.

Do oddzielnej miseczki przełóż 1/3 kremu - do posmarowania wierzchu tortu,

a do pozostałej porcji dodaj 80 g wiśni i wymieszaj.

 

 

+

 

Zaparzoną kawę wymieszaj z amaretto i nasącz pierwszy blat 1/3 porcji kawy.

Na niego wyłóż krem z ciemnej czekolady (ten wymieszany z wiśniami),

rozsmaruj równomiernie i przykryj drugim blatem.

Nasącz 2 biszkopt i rozsmaruj krem z białej czekolady.

Przykryj ostatnim krążkiem biszkoptowym i delikatnie dociśnij.

Wierzch także nasącz.

Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem czekoladowym.

Tort wstaw do lodówki, aby masa zastygła.

 

Dekoracja:

 

czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,

przestudź, by była ciepła, ale nie gorąca.

Na płaską, wcześniej mocno schłodzoną (minimum 30 minut w lodówce) powierzchnię

- np. spód blachy z piekarnika lub dużej foremki do ciasta lub dużą szklaną deskę wylej czekoladę.

Rozsmaruj cienką warstwę po całej powierzchni (najlepiej płaską szpatułą)

i pozwól jej zastygnąć na tyle, by po dotknięciu palcem czekolada nie zostawała na placu

- możesz przełożyć ją na kilka minut do lodówki.

Płaskim nożem, trzymanym pod kątem 45 stopni względem powierzchni, "zeskrob"czekoladę

najlepiej zrobić to od dalszego końca ku sobie.

Czekolada powinna zwijać się w rurki, zależnie od nacisku możemy otrzymać dłuższe lub krótsze rurki.

Rurki delikatnie przełóż na papier do pieczenia i wstaw do lodówki, by zastygły.

Gotowe ułóż na torcie, między nimi umieszczając też resztę wiśni.

 

 tort_bezglutenowy

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka