Tort z białą czekoladą i malinami

Tort z białą czekoladą i malinami

 

Tort upieczony specjalnie dla mojego wspaniałego Męża z okazji jego imienin,

które były 2 dni temu.

Maliny i biała czekolada wydały mi się jak najbradziej odpowiednie.

Tort wyszedł, ale... moim zdaniem był za słodki,

mój Brat stwierdził, że nie smakuje on w ogóle jak ciasto,

ale za to dla Męża i jego przyjaciela smakowało jak najbardziej.

 Na pawno nie polecam tradycjonalistom!

 

Przepis podpatrzony u dorotus76 .

 

Składniki:

 

300 g białej czekolady

1 szklanka śmietany kremówki (250 ml)

(36%)

5 jajek

120 g drobnego cukru

250 g serka mascarpone

1 szklanka zmielonych migdałów

( migdałów nie wolno ominąć, gdyż zastępują mąkę)

1 łyżka ekstraktu z wanilii

300 g malin (mogą być mrożone)

 

 

Na krem:

 

1 szklanka śmietany kremówki (250 ml)

(36%)

2 łyżki cukru pudru

100 g malin (mogą być mrożone, ale trzeba je przed dodaniem do kremu rozmrozić)

 

 

Do rondelka przelej kremówkę i podgrzej.

Dodaj do niej połamaną białą czekoladę.

Podgrzewać do moemntu w którym roztopi się czekolada, zdejmij z palnika.

 

Białka oddziel od żółtek.

Żółtka utrzyj mikserem z połową cukru na lekką masę.

Dodaj do nich mascarpone, ekstrakt, migdały, roztopioną czekoladę.

Zmiksuj do gładkości.

Białka ubij na sztywno z resztą cukru.

Połącz je delikatnie z masą.

Formę o średnicy 23cm wyłóż papierem do pieczenia.

Przelej do niej ciasto, na górę powykładaj maliny.

Piecz w temperaturze 180ºC przez 60 minut, przykrywając od góry folią aluminiową, by się nie spiekło.

Wystudż w uchylonym piekarniku

(ja wyjełam po 12 minutach)

(ciasto rośnie w trakcie pieczenia a później prawdopodobnie opadnie - u mnie tak max o 1 cm opadło).

Ciasto po upieczeniu będzie miało galaretkową konsystencję - mimo to jest już gotowe.

Wystudź, włóż na minimum 6 godzin do lodówki.

 

 

Krem:

 

Kremówkę ubij, dodając pod koniec ubijania cukier i maliny. Wyłóż na zimne ciasto, wyrównaj.

(u mnie krem wyszedł dość gęsty, więc z krojeniem ciasta nie miałam żadnego problemu)

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz