Tort walentynkowy czekoladowo - malinowy z bitą śmietaną

Tort walentynkowy czekoladowo - malinowy z bitą śmietaną

Tort dla Mojego Męża z okazji 2,5 roku po ślubie,

ale z powodzeniem możecie go zrobić na Walentynki.

Przesłodki i malinowy;)

Łatwy i na pewno zachwyci każdego łasucha.

 

Przepis podpatrzony na Moje wypieki.

 

Składniki na ciasto:

 

150 ml mleka
1 łyżka masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 duże jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
175 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, kakao, sodę - wymieszaj i przesej. Odstaw.

W małym garnuszku podgrzej mleko z masłem, do rozpuszczenia masła.

Dodaj ekstrakt w wanilii, wymieszaj.

W misie miksera umieść jajka (całe) z cukrem i zmiksuj (przystawką do ubijania białek), aż masa będzie bardzo puszysta, lekka i jasna, przez kilka minut.

Po ubiciu wlej gorące jeszcze mleko, zmiksuj.

Dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Ciasto podzielna 2 części.

Formę  - serce o średnicy 23 cm - wyłóż papierem do pieczenia.

Wyłóż do niego pierwszą część masy.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wyjmij, ostudź.

W taki sam sposób upiecz pozostałą część ciasta (ciasto może czekać, aż pierwsza partia się upiecze)

Ciasto wystudź (można upiec wieczór wcześniej). Blaty będą dość niskie.

( ja miałam odrobinkę mniejsze serduszko)

 

Masa śmietanowo - malinowa:

 

125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
125 g malin (można użyć malin mrożonych, wcześniej je rozmrozić na bibułce)

Śmietanę kremówkę ubij.

Dodajmaliny,

wymieszaj przy pomocy widelca,

część zmiażdż , by krem miał kolor różowy.

 

 

Czekoladowe ganache:


150 ml śmietany kremówki 36%
150 g gorzkiej czekolady (70% kakao), połamanej na drobne kawałki
1 łyżka golden syrupu (lub płynnego miodu)

 

W małym garnuszku umieść wszystkie składniki i podgrzej, mieszaj, na niedużej mocy palnika,

aż poszczególne składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy.

Lekko przestudź.

 

 

Dodatkowo:


125 g świeżych malin

 

Wykonanie

Pierwszy blat ciasta połóż na paterze.

Na niego wyłóż krem śmietanowo - malinowy, wyrównaj.

Przykryj drugim blatem czekoladowym.

Całość oblej czekoladowym ganache, nie martwiąc się spływającą czekoladą :)

Udekoruj malinami.

 

tort malinowy

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka