Tort kawowo - truskawkowy

Tort kawowo - truskawkowy

Już nie długo Dzień Matki

i to właśnie z tej okazji proponuję Wam ten przepyszny tort kawowo - truskawkowy.

Tort jest bez glutenu i laktozy i kazeiny.

 

 

Składniki:

(mój przepis)

 

Biszkopt:

4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie

3/4 szklanki ksylitolu

1 szklanka mąki ryżowej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

+ nasączenie (120ml gorzkiej herbaty i kieliszek amaretto)

Krem:

budyń śmietankowy bezglutenowy na 0,75l mleka

2 szklanki mleka roślinnego

3 łyżki dobrej jakości kawy rozpuszczalnej

250g masła roślinnego w temperaturze pokojowej

4 łyżki ksylitolu

Dodatkowo:

300g truskawek + 1 do dekoracji

1,5 łyżeczki soku z cytryny

kakao bezglutenowe do posypania

 

 

Dno 20 cm tortownicy wyłóż papierem do pieczenia,

a boki wysmaruj masłem i oprósz mąką ryżową.

Białka ubij z ksylitolem, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana.

Dodaj żółtka i ubijaj dalej.

 Obie mąki przesiej do misy z masą jajeczną i zmiksuj wszystko delikatnie lub wymieszaj szpatułką.

Przelej do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piecz przez około 45 – 55 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

 Po upieczeniu biszkopt pozostaw w formie przez około 5 minut,

po czym oddziel go ostrożnie od brzegów formy nożem i wyjmij na kratkę do wystudzenia.

 

W tym czasie zagotuj 1 i 1/2 szklanki mleka z kawą oraz z 2 łyżkami ksylitolu.

W pozostałej 1/2 szklanki mleka rozpuść proszek budyniowy i cały czas mieszając, dodaj go do wrzącego mleka.

Zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aż budyń zgęstnieje.

Gdyby masa była za mało słodka, dosłodź ksylitolem.

Gotowy odstaw do wystudzenia.

 

Gdy budyń wystygnie
utrzyj masło z ksylitolem na jasną, puszystą masę.

Dodawaj stopniowo budyń, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.

Miksuj, aż wszystko się połączy i powstanie jednolita, puszysta masa.

 

Biszkopt przekrój na 3 równe blaty.

Herbatę wymieszaj z amaretto.

Truskawki pokrój w plastry i wymieszaj z sokiem cytrynowym.

 

Pierwszy blat tortu nasącz 1/3 mieszanki herbacianej.

Posmaruj niewielką ilością kremu, poukładaj na nim plastry truskawek i pokryj kolejną porcją kremu.

Przykryj drugą częścią biszkoptu, nasącz i ponownie wyłóż na to cześć kremu oraz pozostałe plastry truskawek

(w taki sam sposób jak na pierwszym blacie).

Przykryj ostatnim blatem ciasta, nasącz i pokryj wierzch oraz boki pozostałym kremem.

Wstaw na noc do lodówki, a po tym czasie oprósz kakaem i udekoruj truskawkami.

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

11 komentarzy

Zostaw swój Komentarz