Tort gruszkowy

Tort gruszkowy

Już dawno znalazłam ten przepis, ale postanowiłam, że wykorzystam go przy swoich urodzinach.

Jak też zaplanowałam, tak też zrobiłam.

Tort słodziutki, dobrze nasączony, wszyscy zachwyceni:)

 

Przepis podejrzany w kwestii smaku .


Składniki:

 

   3 duże gruszki Williams ( ja co prawda miałam inne jednak mi wystarczyło1,5 gruszki)
   sok z 1/2 cytryny

Biszkopt:


  75 g białej czekolady
  3 jajka, w temperaturze pokojowej
75 g cukru pudru
  105 g  mąki pszennej, tortowej
  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  

Nasączenie:


  sok z 1 cytryny
4,5 łyżki wódki cytrynowej

Biały krem:
150 ml śmietanki kremówki
200 g białej czekolady
200 g sera mascarpone

Mus czekoladowy:
100 g cukru (około 9 płaskich łyżek)
2 jajka (oddzielnie żółtka od białek) + 2 żółtka
  1 łyżka kakao
125 ml śmietanki kremówki
75 g masła
200 g gorzkiej czekolady
• 1 łyżka alkoholu - moim zdaniem wg uznania - u mnie wódka cytrynowa

Dekoracja:

kakao, orzechy laskowe

 

 

Forma z odpinaną obręczą o średnicy 23 ( moim zdaniem najbardziej odpoqwiednia to 21-22 cm), wysmarowana masłem


Przygotowanie:

 

  Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Formę z odpinaną obręczą wysmaruj masłem.

 

Biszkopt:

 

Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, ostudź.

Mikserem ubij jajka z cukrem na puszystą białą masę.

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia.

Jeszcze raz przesiej połowę mąki bezpośrednio do ubitej masy,  

delikatnie wymieszaj szpatułką, następnie przesiej resztę mąki i delikatnie wymieszaj.

 

Masę połącz z ostudzoną czekoladą.

Masę wyłoż do formy i piecz przez około 20 minut aż wierzch się zarumieni.

Ostudź.

Ściąć wierzch biszkoptu i okruchami wypełnić wolne przestrzenie wkoło biszkoptu.

(u mnie nie było żadnych przestrzeni)

Nasączyć go mieszanką soku z cytryny i wódki.

 

Biały krem:

Do rondelka wlej śmietankę, zagotuj, zdejmij z ognia i lekko ostudź.

Dodaj białą czekoladę połamaną na kosteczki.

Mieszaj aż czekolada całkowicie się roztopi.

Ostudż a potem wymieszaj z serkiem mascarpone.

Wstaw do lodówki / zamrażalki aby krem trochę stężał.  

Gruszki:

obierz, pokroj na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne.

Pokrój naplasterki (około 1 cm grubości),

skrop sokiem z cytryny.

Połowę białego kremu wyłoż na nasączony biszkopt.

Potem wyłóż gruszki, ukosem, jedna gruszka na drugiej .

Wyłoż resztę kremu i wstaw do lodówki.

 

Mus czekoladowy:

 

Do metalowej miski wsyp 30 g (około 3 łyżek) cukru, dodaj 4 żółtka, kakao i śmietankę.

Miskę umieścć na garnku z gotującą się wodą.

Mieszaj drewnianą łyżką aż masa zgęstnieje.

 

Zdejmij miskę z garnka, dodaj pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i mieszaj aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszaj z alkoholem i  połączyć delikatnie z białkami ubitymi na sztywną pianę z pozostałym cukrem.

Mus wylej na zastygniętą białą masę, wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aż mus stężeje.

 

Tort posypać kakao i udekorować orzechami laskowymi.

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz