Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

Tort idealny.

Idealnie "mokry", idealnie słodki i owocowy!

Upieczony z okazji 2 rocznicy ślubu - mojej i męża oczywiście:)

Co prawda nie jest to najłatwiejszy tort w moim życiu, ale coś za coś.

 

Tort najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej aby na wszystko starczyło czasu.

Ja zdecydowałam się dodać żelatynę, gdyż śmietana 36% jednak się nie spisała.

Dodałam też żelatynę do masy dekoracyjnej , moim zdaniem warto z niej skorzystać szczególnie jeżeli robi się tort na ważną okazję

i w razie czego nie ma możliwości wykonania go poza raz drugi.

 

biszkopt:

 

6 jajek

niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków

3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej

1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę.

Pod koniec stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijaj.

Dodaj żółtka i nadaj ubijaj.

Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta - nie używaj miksera.

Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Boków formy niczym nie smaruj, papierem wyłóż tylko dno.

Do formy wyłóż ciasto.

Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut

(lub dłużej, do tzw. suchego patyczka - u mnie 30 minut).

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuść je (w formie) na podłogę.

Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Całkowicie wystudź. Wyjmij z formy dopiero gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony.

Odkroić chrupką górę, pokrusz i odłóż do dekoracji tortu -

u mnie nie było czego skrajać, więc upiekłam w dwóch foremkach do babeczek dodatkowy biszkopt -

każdy z 1/6 porcji całego biszkoptu.

Biszkopt przekrój na 3 blaty.

 

Masa z Milky Way:

 

700 ml śmietany kremówki, jak najwięcej procentowej  

6 batoników Milky Way (każdy o wadze 22 g)

3 czubate łyżeczki żelatyny

 

Śmietanę kremówkę przelej do garnuszka .

Do niej wrzućpołamane kawałki batoników.

Podgrzej na małym ogniu, mieszając aż batoniki się rozpuszczą.

Nie dopuść do wrzenia.

Masę ostudź, przykryj folią i włóż do lodówki.

Kolejnego dnia ubij.

Nie ubijaj masy zbyt długo, może się zwarzyć.

Powinien powstać gęsty krem.

Żelatynę  rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, przestudzić i wmieszać ją z kremem.

 

 

Dodatkowo będą potrzebne:

 

2  puszki brzoskwiń (każda 410 g)

250 ml śmietany kremówki (36%)

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki wódki cytrynowej

2 czubate łyżeczki żelatyny

 

Brzoskwinie odsącz, syrop zachowaj.

Brzoskwinie z jednej puszki osusz, pokrój w kostkę, wymieszaj z kremem z Milky Way.

Drugą puszkę brzoskwiń pokrój w półksiężyce, pozostaw do dekoracji tortu.

Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem.

Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać (nie miksuj) do gładkości.

Żelatynę  rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, przestudzić i wmieszać ją z kremem.

To masa na udekorowanie wierzchu i boków tortu.

Ja ten etap zaczynąłam gdy tort zaczął się chłodzić w lodówce.

Przygotuj poncz - 1,5 szklanki.

1 szklankę pozostawionego syropu z brzoskwiń wymieszaj z 1/3 szklanki wody

i dopełnij wódką by było w sumie 1,5 szklanki ponczu.

 

 

Wykonanie:

Jeden z przygotowanych blatów tortu połóż na paterze.

Nasącz 1/2 szklanki ponczu.

Wyłóż połowę masy z Milky Way, potem kolejny blat tortu, nasącz go 1/2 szklanki ponczu.

Wyłóż pozostałą część masy, przykryj ostatnim blatem biszkoptu i naponczuj resztą syropu.

Tort schłodź godzinę w lodówce.

Po schłodzeniu wierzch i boki wysmaruj masą z kremówki i mascarpone,

boki obłóż okruszkami biszkoptu, na wierzch poukładaj półksiężyce brzoskwiń.

Schłodź (ja chłodziłam ponad 12 godzin).

 

Smacznego!

 

Tort podpatrzony na : Moje wypieki

 

 

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz