Tort Andaluzja

Tort Andaluzja

Niestety mi nie wyszły fotki jak dla Doroty .

Ale warto było spróbować swoich sił bo wyszedł pyszny,

tylko krem cytrynowy za gęsty,

ale liczę, że następnym razem bedzie idealnie:)

Tort słodki, ale masa cytrynowa świetnie tą słodycz przełamuje:)

 

Tort z okazji 3 rocznicy ślubu:)

 

 

 

Składniki na 3 blaty:


10 białek
160 g zmielonych migdałów
160 g cukru pudru
125 g drobnego cukru do wypieków
37 g kakao

 

Trzy formy tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno),

boki wysmaruj masłem.

Możesz też podzielić powstałą masę na 3 części i przygotować każdy blat osobno

(najbardziej bezpieczna opcja).

 

Migdały wymieszaj z cukrem pudrem i kakao, przesiej.

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj powoli i stopniowo drobny cukier (łyżka po łyżce).

Ubite w ten sposób białka delikatnie wymieszaj z przesianymi suchymi składnikami, do połączenia.

Gotowe ciasto rozdziel równo między 3 tortownice, wyrównaj.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 17 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjmij z piekarnika, ostudź.

Ciasto z pewnością trochę opadnie, ale tak ma być, nie ma to wpływu na wygląd tortu.

(u mnie blat nie tylko opadł ale też się skurczył).

 

 

Składniki na masę cytrynową:


2 cytryny
70 g drobnego cukru do wypieków
40 g masła
2 żółtka
1 jajko
6 g żelatyny
75 g śmietany kremówki (30%) ubitej na sztywną masę

 

Z cytryny otrzyj skórkę (bez bialego albedo) i wyciśnij sok.

Do szklanej miseczki wlej sok z cytryny i otartą skórkę, cukier, masło, żółtka, jajko.

Miseczkę ustaw nad garnkiem z parującą wodą (miseczka nie może dotykać wrzącej wody),

czyli przygotuj tzw. kąpiel wodną.

Składniki w miseczce ubijaj delikatnie (końcówką do ubijania białek),

aż masa zgęstnieje.

Wsyp żelatynę.

Szybko wymieszaj, by się rozpuściła i połączyła z masą cytrynową.

Ostudź, przykryj folią spożywczą (folia powinna dotykać kremu),

włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Kolejnego dnia (bezpośrednio przed wykonaniem tortu → patrz niżej) wyjmij krem z lodówki

(jeśli jest bardzo ścisły, zmiksować)

Połączyć przy pomocy miksera z ubitą już śmietaną.

Krem będzie się nadawał od razu do przekładania.

U mnie masa wyszła bardzo gęsta i niestety nawet dodanie kremówki nie pomogło.

 

 

Składniki na masę czekoladową:


250 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao około 60%)
100 g śmietany kremówki (30%)
80 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g śmietany kremówki (30%) ubitej na sztywną masę

 

Czekoladę posiekaj, włóż do rondelka.

Zagotuj kremowkę, nie doprowadzając jej do wrzenia (100 g)

i wylej na czekoladę.

Odczekaj 30 sekund i dokładnie wymieszaj.

Powinna powstać gładka, czekoladowa masa.

Jeżeli tak się nie stanie, możesz dodać trochę więcej gorącej kremówki lub delikatnie podgrzać całość.

Odstaw do lodówki, żeby masa zgęstniała.

Z gotowej i chłodnej masy odejmij  250 g (resztę zachować).

Podgrzej w kąpieli wodnej (krem nie może być zbyt gorący, a co za tym idzie, lejący się).

Masło zmiksuj na puszystą masę.

Dodaj podgrzaną masę czekoladową i zmiksuj tak, żeby powstał puszysty krem.

Na końcu dodaj ubitą kremówkę.

Wymieszaj.

 

 

 

Wykonanie tortu:

Przygotuj paterę

(u mnie duży talerz).

Połóż na niej pierwszy migdałowy blat.

Wokół niego zamknij obręcz tortownicy, w której go piekłaś - zabezpieczy to kremy przed wypływaniem

(u mnie blat się skurczył, ale mimo, że bez obręczy to u mnie nic nie wypłynęło)

 Na blat wyłóż masę czekoladową, przykryj drugim migdałowym blatem.

Wyłożyć masę cytrynową, przykryć ostatnim blatem migdałowym. Włozyć do lodówki na 1 godzinę.

Podgrzej w kąpieli wodnej pozostałą część kremu czekoladowego,

który pozostał z wykonania masy czekoladowej.

Posmaruj nim wierzch schłodzonego tortu.

Włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Kolejnego dnia tort odepnij z obręczy,wierzch i boki oblej polewą czekoladową i włóż do lodówki.

 

 

Polewa czekoladowa:

200 ml mleka
200 g czekolady (70%)
30 g cukru
30 g masła

 

Posiekaną czekoladę zalej zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące),

dodaj cukier i masło.

Delikatnie mieszaj do powstania błyszczącej, gładkiej masy.

Do mleka możesz dodać startą skórkę z cytryny, albo laskę wanilii.

Tort powinien być przechowywany w lodówce.

Przed podaniem wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej, wtedy rozpływa się w ustach.

 

tort andaluzja

Smacznego!

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka