Torcik marchewkowy

Torcik marchewkowy

Torcik marchewkowy zrobiłam mojej babci z okazji urodzin.

Goście zachwycenie smakiem, zresztą ja też!

To idealne połączenie ciasta marchewkowego i serka.

My z mężem ciasto marchewkowe zjadalismy razem z serkiem homogenizowanym.

 

 

 

Składniki
na ciasto:
250g mąki
2łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
cukier waniliowy
400g startej marchewki
płaska łyżeczka soli
3łyżeczki cynamonu
200ml oleju
4jaja
aromat migdałowy (2-3krople)
100g rodzynek



na masę serową:
500g twarożku śmietankowego (lub zwykłego kwarku lub sera białego)
100g cukru pudru
200g masła
aromat waniliowy
skórka z jednej cytryny

+(opcjonalnie) ok. 100g czekolady do dekoracji

 


Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i cynamon.

Dodaj olej, ucieraj mikserem dodając kolejno po jednym jajku.

Dodaj starte na drobnej tarce marchewki, rodzynki i aromat.

Dokładnie wymieszaj.

Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o śr. ok.24cm.

Piec ok. 60min. w temp. 170 st. C. po upieczeniu wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.



Zrób masę: stop masło, odłóż aby wystygło.

Zmiel ser z cukrem pudrem, dodaj skórkę cytrynową i aromat.

Nie przerywając miksowania, powolutku wlej masło.

 

Ciasto przekrój na pół.

Gotową masę rozsmaruj we wnętrzu torciku oraz na jego wierzchu i bokach.
Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Możesz udekorować czekoladą.

( ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej)

 

 

żródło: Przy Stole .

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz