Tofurniczki orzechowo-czekoladowe

Tofurniczki orzechowo-czekoladowe

Hm...a co gdyby wtorek też był słodki?

Czy wiecie, że dziś jest dzień czekolady?

Świętujmy więc!

 

Proponuję tofurniczki z przepisu Jadłonomii.

 

 

Składniki na 12 sztuk:

 

tofu 2 x 180 g

1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

1 szklanka mleka roślinnego

1/3 szklanki ksylitolu

100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

1/3 szklanki naturalnego masła orzechowego Primavika

2 łyżki kakao

szczypta soli morskiej


Polewa czekoladowa:

50 g gorzkiej czekolady

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 łyżeczka kakao

mała szczypta soli

 

Wszystkie składniki na masę umieść w misce

i przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj na bardzo gładką masę.
Piekarnik rozgrzej do 180oC.

Z papieru do pieczenia wytnij 12 kwadratów o boku długości około 8 - 10 cm.

Każdy otwór w blaszce na muffinki wyłóż kawałkiem papieru.
Do każdego otworu wlej kilka łyżek tofurnikowej masy,

a kiedy wszystkie będą napełnione wsuń blachę do piekarnika.

Piecz przez 15 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 o i piec kolejne 20 - 30 minut do czasu,

aż tofurniczki zaczną delikatnie pękać.


Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, pozostawiając tofurniczki przez 15 minut w środku.

(ja wyjełam po 5 minutach).

Dopiero po tym czasie wyjmij blachę na blat i studź przez przynajmniej  1 – 2 godziny.

(u mnie godzina)


Polewa:

w niedużym rondelku podgrzej wszystkie składniki,

co jakiś czas mieszaj trzepaczką.

Kiedy czekolada się roztopi wymieszaj bardzo dokładnie i pozostaw do schłodzenia na 30 minut.

Gdy tofurniczki są ostudzone a polewa schłodzona,

polej polewą babeczki i udekoruj orzechami laskowymi / orzechami laskowymi wymieszanymi z masłem orzechowym/

karmelizowanymi orzechami laskowymi

 

 

tofurniczki

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz