Tartaletki z ciasta francuskiego z prażonym jabłkiem

Tartaletki z ciasta francuskiego z prażonym jabłkiem

Znalezione w Kuchni Kuronia .

Przepyszne, szybkie do zrobienia,

z dowolnymi dodatkami.

 

Dla mnie to wspaniały pomysł na slodkości,

gdy Goście mówią: "Bedziemy za godzinę":).

 

Składniki:

gotowe ciasto francuskie

3-4 średniej wielkości jabłka

cukier i cynamon, do smaku

 

 

Obrane jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój najpierw w ósemki,

a potem ósemki podziel jeszcze na 3.

Wrzuć je do rondelka, dodaj łyżkę miodu i w zależności od tego,

czy jabłka masz słodsze czy bardziej kwaśne dodaj cukru

(ja dodałam łyżkę cukru).

Smaż jabłka ostrożnie, aby się nie przypaliły.

W razie potrzeby podlej wodą.

Na koniec, jeżeli masz ochotę możesz dodać cynamon.

 

Wyjmij ciasto francuskie z lodówki

i używając małej miseczki lub dużej szklanki wykrój nożykiem kształt tartaletek.

Następnie nożykiem wykrój kółko, równolegle do kształtu wykrojonej tartaletki.

( bedzie to taka aureola dla tartaletki).

Ważne, aby nie przeciąć ciasta do deski!

 

Rozgrzej piekarnik do 200o C,

a ciasto odłóż do lodówki, żeby odpoczęło.

Po 15 minutach wyjmij je, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem.

 

Wyłóż na tartaletki uprażone jabłka

i słodkości gotowe:) !

 

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka