Tarta z cukinią, kurczakiem i kalafiorem

Tarta z cukinią, kurczakiem i kalafiorem

Wspaniała tarta, której musicie spróbować.

4 osoby (łącznie ze mną) były zachwycone!

Przepis podpatrzony u dietetycznych fanaberii

 

 

 

Składniki:

 

Spód:

180 g mąki żytniej typ 720

30 g otrębów pszennych

1 jajko

70 ml jogurtu naturalnego

15 g oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżka ziół prowansalskich

 

 

Wypełnienie:

200 g cukinii

130 g piersi z kurczaka

 

150 g kalafiora

4 ząbki czosnku

2 jajka

1/3 łyżeczki pieprzu

1 kula mozzarelli light

zioła prowansalskie

ostra papryka

świeża pietruszka

(ja dałam suszoną)

 

 

 

 

tarta z cukinią, kurczakiem i kalafiorem

 

Na stolnicę wysyp mąkę, otręby i połącz z resztą składników zagniatając jednolite ciasto,
 
które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni.
 
Ciasto rozwałkowuj na cieniutki, okrągły placek, ułóż go w formie
 
i zrób kilka dziurek widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli.
 
Podpiecz około 20 minut w 180 stopniach, następnie wystudź.
 
W między czasie na dużych oczkach tarki utrzyj do miski obraną cukinię
(ewentualnie odsącz, jeśli jest taka potrzeba).
 
Pierś z kurczaka zmiel i włóż do naczynia z cukinią, wbij jajka, pieprz i wyciśnięty czosnek,
 
a następnie całość dokładnie wymieszaj i przelej do ostudzonego spodu.
 
Wierzch tarty posyp utartą mozzarellą,
a następnie ułóż kawałki podgotowanego w lekko osolonej wodzie kalafiora.
Tartę lekko posyp ziołami prowansalskimi, ostrą papryką,
a na końcu ułóż na niej listki pietruszki.
 
Ponownie włóż formę do piekarnika i piecz w 180 stopniach 20 minut,
po czym kolejne 5 z użyciem termoobiegu
(ja bez termoobiegu piekłam około 40 minut)
Jeśli nie posiadasz formy silikonowej, wyłóż naczynie papierem do pieczenia.
 
 
 
tarta z cukinią, kurczakiem i kalafiorem
 
Kuchnia, Kuchnia

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz