Tarta z cukinią i papryką

Tarty są cudne.
Łatwe w przygotowaniu, ładnie wyglądające, smaczne
i sycące.
Spróbujcie tej, jest pyszna!
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżeczka soli
2 żółtka
2-3 łyżki wody
Mąkę, masło, sól i żółtka połącz ze sobą.
Stopniowo dodawaj wodę wyrabiając ciasto,
jednak nie wyrabiaj za długo, gdyż ciasto będzie za twarde.
Uformuj kulkę i włóż o lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wylep nim blaszkę do tarty.
Piekarnik nagrzej do 190 o C,
ciasto w formie przykryj papierem do pieczenia
a na niego wrzuć fasolę,
piecz 15 minut.
Po tym czasie wyjmij z ciasto wyjmij z piekarnika,
zdejmij z niego papier z fasolą i napełnij ciasto nadzieniem.
Masa:
Średnia cukinia
papryka czerwona
oliwa z oliwek
przyprawy:
papryka słodka, tymianek, sól, pieprz, chilli
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w plasterki cukinię
(jeżeli jest za duża pokrój w ćwiartki) i pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Dopraw do smaku.
I przełóż na zapieczone ciasto.
"Sos":
150 g sera feta
50 g śmietany
jajko
przyprawy: sól, pieprz
dodatkowo: 50g sera feta i pomidorki cherry
W misce wymieszaj śmietanę, ser feta i jajko.
Dopraw do smaku.
"Sosem" zalej tartę pokrój w plasterki bądź pokrusz fetę,
pomidorki przekrój na pół i ułóż w koło.
Smacznego!
Zostaw swój Komentarz