Tarta z cukinią i papryką

Tarta z cukinią i papryką

Tarty są cudne.

Łatwe w przygotowaniu, ładnie wyglądające, smaczne

i sycące.

 

Spróbujcie tej, jest pyszna!

 

 

Składniki:

 200 g mąki pszennej

100 g masła

1 łyżeczka soli

2 żółtka

2-3 łyżki wody

 

 

Mąkę, masło, sól i żółtka połącz ze sobą.

 

Stopniowo dodawaj wodę wyrabiając ciasto,

 

jednak nie wyrabiaj za długo, gdyż ciasto będzie za twarde.

 

Uformuj kulkę i włóż o lodówki na 30 minut.

 

Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wylep nim blaszkę do tarty.

 

 Piekarnik nagrzej do 190 o C,

 ciasto w formie przykryj papierem do pieczenia

 a na niego wrzuć fasolę,

 piecz 15 minut.

 

Po tym czasie wyjmij z ciasto wyjmij z piekarnika,

 zdejmij z niego papier z fasolą i napełnij ciasto nadzieniem.

 

 

 Masa:

Średnia cukinia

papryka czerwona

oliwa z oliwek

 

 przyprawy:

 papryka słodka, tymianek, sól, pieprz, chilli

 

 

 

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w plasterki cukinię

(jeżeli jest za duża pokrój w ćwiartki) i pokrojoną w kosteczkę paprykę.

Dopraw do smaku.

I przełóż na zapieczone ciasto.

 

 

 "Sos":

150 g sera feta

 50 g śmietany

 jajko

 

przyprawy: sól, pieprz

 

dodatkowo: 50g sera feta i pomidorki cherry

 

 

W misce wymieszaj śmietanę, ser feta i jajko.

Dopraw do smaku.

"Sosem" zalej tartę pokrój w plasterki bądź pokrusz fetę,

pomidorki przekrój na pół i ułóż w koło.

 

Smacznego!

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz