Tarta z camembertem i żurawiną

Tarta z camembertem i żurawiną

Mój Mąż osrożnie podchodzi do obiadów

ze słodkich akcentem,

jednak ta tarta posmakowała mu od pierwszego kęsa

(może dlatego, że ważnym składnikiem jest

ser, który bardzo lubi?)

 

Tarta jest bardzo sycąca,

a pieprz wspaniale łączy się z żurawiną.

Przepis znalazłam w Kwestii Smaku.

 

 

Składniki:

 

Spód:

125 g mąki pszennej

125 g sera białego

75 g masła, zimnego

około 1/2 łyżeczki soli

3 płaskie łyżki mielonych migdałów

(lub zmielonych płatków migdałów) - opcjonalnie

szczypta suszonego lub świeżego rozmarynu

1/2 jajka

(u mnie całe jajko)

 

 

Nadzienie:
200 g gęstej śmietany 18%

sól i świeżo zmielony pieprz

(u mnie bez soli)

200 g sera camembert

4 - 5 łyżek płatków migdałów

(lekko zrumienionych na suchej patelni)

 


Propozycja podania:
słoiczek żurawiny,

1 łyżeczka cynamonu,

2 łyżeczki rozkruszonego zielonego pieprzu (lub kolorowego),

rukola - opcjonalnie

 

 

 

 

Ciasto :

na stolnicę przesiej mąkę, dodaj ser i masło,

posiekaj wszystko nożem na drobne kawałeczki.

Dodać sól, migdały i rozmaryn i wymieszaj,

następnie dodaj jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę.

Włóż do lodówki na około 1 godzinę lub na całą noc.

Gotowe ciasto można przechować w lodówce przez 1 - 2 dni.

 

Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm.

Posmaruj ją masłem (niedokładnie)

i wyłóż papierem do pieczenia.

Rozwałkuj ciasto podsypując stolnicę niewielką ilością mąki.

Wyłóż spód i 1 cm boków formy i wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

Piekarnik nagrzej do 200 o C .

Wstaw blaszkę z ciastem i piecz przez około 20 minut na jasno brązowy kolor

(sprawdź czy spód też jest zrumieniony na złoty kolor).

Gdyby spód podczas pieczenia się podnosił,

wystarczy ugnieść go widelcem.

Wyjmij formę, nie wyłączaj piekarnika.

W trakcie pieczenia pokrój ser

i lekko zrumień płatki migdałów na suchej patelni.

Na upieczony spód (może być gorący) wyłóż śmietanę doprawioną pieprzem.

Ułóż plasterki camemberta i posyp zrumienionymi płatkami migdałów.

Wstawić do piekarnika.

Piec przez 4 - 5 minuty aż ser się roztopi.

Wyjmij z piekarnika i wyłóż żurawinę.

Dopraw rozkruszonym pieprzem (zielonym lub kolorowym) i cynamonem.

 

 

Tarta z camembertem i żurawiną

 

 

 

Tarta z camembertem i żurawiną

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka