Tarta lotaryńska w wersji wegetariańskiej

Tarta lotaryńska w wersji wegetariańskiej

Wspaniałe połączenie składników.

Tarta, która pozostaje w pamięci na długo.

Będę ją często powtarzać bo jest pyszna!

 

Składniki:

 

ciasto kruche:
 
250 g mąki
(ja dałam 200 g pszennej i 50 g pełnoziarnistej żytniej)
125 g masła
2 jajka
szczypta soli
nadzienie:
 
mały pęczek szczypiorku
ugotowane 4 różyczki borkułu
papryka
2 spore cebule
1 mała czerwona cebula
śmietana 18% - duży kubek
3 jajka
20 dokładnie odsączonych
  zielonych oliwek z pasta paprykową
2 pomidory
150 g żółtego sera startego
(ja użyłam 125 g mozzarelli
i 25 g żółtego sera)
bazylia
zioła prowansalskie
gałka muszkatołowa
pieprz, sól

Ciasto:mąkę zmiksuj z masłem i jajkami, dopraw solą i ugniataj ręcznie do czasu utworzenia kuli,

którą zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.

Potem wyłóż ciastem tortownicę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia),
ugnieć, podziuraw widelcem i włóż do  piekarnika nagrzanego do 170  o C na około 15 minut.

Cebulę razem z papryką dusimy na patelni, na oliwie z oliwek przez około 15 minut.

Śmietanę wymieszaj z jajkami za pomocą trzepaczki,

dodaj do niej bazylięi, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową, pieprz i sól.

Pomidory, brokuła i oliwki kroimy na małe kawałki.

Szczypiorek posiekaj.


Wyjęte z piekarnika ciasto przykryj pokolei  :papryką z  cebulą, oliwkami,
pomidorami,brokułem, szczypiorkiem i serem, po czym zalewamy śmietaną z jajkami.
Włóż do piekarnika (nagrzanego do 200 o C na około 30 minut.
Tak, aby masa się ścięła.
 
 
tarta lotaryńska
Mięsna wersja jest u Czarownicy Agaty:)
Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz