Tarta limonkowa

Tarta limonkowa

Pyszna tarta,

jednak nie je się jej więcej niż dwa małe kawałki,

gdyż to smak niecodzienny, jak na deser.

Delikatna, kremowa z wyraźnie wyczuwalnym smakiem limonki.

 

 

Składniki:


Spód:
300g ciastek digestive lub podobnych
3/4 kostki masła


Krem:
4 żółtka
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400g)
1 łyżka otartej skórki z limonki
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki ( około 4-5 sztuk)


+
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru wanilinowego
trochę otartej skórki z limonki

 

 

Spód:
Roztopione masło połącz dokładnie z pokruszonymi w malakserze,

na piasek ciasteczkami.

 

 

Formę na tartę o średnicy 25cm wysmaruj  masłem.

Spód i boki wyłóż ciasteczkową masą,

wyrównując i dociskając ją do formy.

Następnie blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160o C na funkcji

na środkową półkę piekarnika i piecz przez 10 minut.
Po wyjęciu spodu z piekarnika zwiększ temperaturę do 170o C.

 

 

 

Krem:
Żółtka ubij mikserem na jasną, puszystą masę.

Dodaj słodzone mleko, sok i skórkę z limonki ,

wymieszaj mikserem na średnich obrotach.

 

 

 Krem wylej na podpieczony spód

i wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 170o C na środkową półkę piekarnika

i piecz przez około 20 minut.

  Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia,

następnie włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

(u mnie stała 3 godziny).

 

 Śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym.

Ozdób nią wierzch tarty i posyp troszkę skórką z limonki.

 

 

 Przepis podpatrzony u Maleńkiej Cukierenki.

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz