Tarta kapuściana na ziemniaczanym spodzie

Tarta kapuściana na ziemniaczanym spodzie

Obiecana tarta z wczorajszego obiadu.

Jak lubicie babkę ziemniaczaną i kapustę z grzybami to coś dla Was!

Połączenie naprawdę trafione.

 

W oryginalne jest ona z tofu i śliwkami,

ja pominęłam te składnik.

 

 

 

Składniki na spód:

2 kg ziemniaków

pełna łyżka kaszy manny lub mąki

odrobina pieprzu

7 łyżek oleju/ oliwy

dodatkowo odrobina oliwy do wysmarowania formy i otręby lub mąka do posypania

 

 

Składniki na farsz:

 

300 g dobrej kiszonej kapusty

1 duży ziemniak

2 listki laurowe

2 ziarenka ziela angielskiego

1 duża cebula

6 łyżek oleju

1 duży suszony grzybek

 

odrobina żółtego sera

 

 

Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (jak na placki),

dodaj olej, kaszę, nieco pieprzu i włóż do wysmarowanej olejem i podsypanej otrębami formy.

Piecz w piekarniku nagrzanym do około 200 st C przez około 50 minut , aż wierzch zacznie się rumienić.

 

 

 

W trakcie pieczenia podstawy przygotuj farsz.

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, wrzuć pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia, dodaj pokrojoną kapustę i mieszaj, smaż około 10 minut, 

wrzuć liście laurowe i  ziele angielskie  zalej 2 szklankami wody,

dodaj też drobno pokrojonego grzybka , duś na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

  Dorzuć starty na drobnej tarce ziemniak i wymieszaj, wyłącz gaz.

Przełóż  farsz na zapieczony placek,

musisz go równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni spodu i dociskać zwilżoną dłonią lub tylną stroną drewnianej łyżki,

aż zrówna się z wysokością formy.

Włóż z powrotem do piekarnika i piecz  jeszcze około 25 minut, aż wierzch lekko się zapiecze.

(około 7 minut przed końcem pieczenia posyp, jeżeli masz ochotę tartę serem)

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz