Tarta czekoladowa z chałwą

Tarta czekoladowa z chałwą

Tarta przepyszna, jednak dla mnie osobiście

za mało wyczuwalna chałwa

i myślę, że następnym razem dam jej dwa razy więcej niż

proponuje u siebie Cioccolatogatto .

 

 

 

Składniki:

 

kruchy spód:

    125g masła, o temperaturze pokojowej
    50g cukru pudru
    1 żółtko
    150g mąki pszennej
    25g gorzkiego kakao
    duża szczypta soli

 


 część chałwowa:

    100g chałwy
    100ml śmietanki kremówki 30%
    2 łyżeczki sera mascarpone

oraz:

    100-150g chałwy, grubo pokruszonej

 

 

 

część czekoladowa:

    2 jajka
    2 łyżki cukru brązowego
    100g czekolady gorzkiej 72%
    75ml śmietanki kremówki
    1 łyżeczka mąki pszennej

 

 

 

 

składniki na ganache:

    100ml śmietanki kremówki
    100g czekolady gorzkiej 72%
    1 łyżka likieru czekoladowego

 

 

 

 

 

spód:

 Foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm - u mnie 26 cm)

posmaruj masłem i oprósz mąką.

Mąkę i kakao przesiej z solą.

Masło ubijaj z cukrem przez kilka minut.

Dodaj żółtko, zmiksuj.

Stopniowo dosypuj sypkie składniki, aż wszystko się połączy.

Z ciasta utwórz kulę i owiń w folię, włóż do lodówki na 1 godzinę.

Następnie cienko rozwałkuj np. między dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłóż nim foremkę, zmroź na minimum 30 minut  

(u mnie było w zamrażalce 1,5 h).

Ciasto w foremce wyłóż papierem do pieczenia,

obciąż suchym ryżem lub fasolą i piecz 16 minut w 175 o C,

następnie ściągnij papier z fasolą

i piecz jeszcze 8 minut. Ostudź.



część chałwowa.

 Chałwę utrzyj ze śmietanką i serkiem na gęsty krem.

Jeśli masa jest za rzadka  schłodź ją w lodówce.



część czekoladowa.

Jajka ubij z cukrem na jasny, puszysty krem.

W kąpieli wodnej roztop czekoladę z kremówką.

Ostudź.

Mąkę przesiej.

Do jajek wlej czekoladę i zmiksuj na małych obrotach miksera,

następnie dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj

 

 

.

Na ostudzony kruchy spód wyłóż część chałwową, posyp równomiernie pokruszoną chałwą,

a następnie zalej masą czekoladową.

Piecz około 10 minut, aż krem się zetnie.

 

ganache.

Podgrzej śmietankę.

Zalej posiekaną czekoladę i wymieszaj na gładko razem z likierem.

Całość przelej na ostudzoną tartę.

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka