Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

Chęć na spróbowanie tarty cebulowej chodził za mną kilka dni.

Postanowiłam, że dziś jest dobry dzień na cebulę ;)

Pyszna i wystarcza dla 4 osób!

 

Oto efekty, podpatrzone w Mojej Małej Kuchni.

 

 

Składniki:

spód:
 
 
200 g mąki
( u mnie 100g pełnoziarnistej z orkiszu
+ 100g pszennej)
 
100 g masła
 
szczypta soli
 
2 małe jajka
(małe M)
 
 
 
nadzienie:
 
 
1 kg cebuli
(w tym 2 sztuki czerwonej)
 
2 ząbki czosnku, posiekane
 
4 łyżki oliwy
 
200 ml mleka
 
3 małe jajka
 
4-5 plasterków żółtego sera, drobno pokrojonego
 
pieprz
 
 
 
 
 
Składniki na spód zagnieć i zlep w kulkę.
Włóż do lodówki na około 40 minut.
 
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blaszkę na tartkę
(26-28 cm).
Nakłuj ciasto widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż obciążniki
(fasola, groch, ceramiczne kulki).
 
Zapiekaj około 20 minut w 190 o C.
 
 
W międzyczasie obierz cebulę, pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię z oliwą.
Duś pod przykryciem mieszając co chwilę.
Po około 15 minutach dodaj czosnek i duś kolejne 15 minut.
 
W misce połącz ze sobą mleko, jajka i pieprz.
 
 
Na przestudzone ciasto wyłóż cebulę,
zalej mleczno - jajeczną masą i posyp serem.
 
Piecz około 40 minut w 200 o C
 
 
Tarta cebulowa
 
 
Smacznego!
 
Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka