Tarta botwinkowa

Tarta botwinkowa

Nie spodziewałam się, że z botwinki można zrobić tartę,

jednak gdy w Kucharni ową zobaczyłam,

nie potrafiłam się powstrzymać.

 

Tarta jest nie tylko botwinkowa i sycąca,

ale też bardzo smaczna.

 

Chętnie będę ją robiła co jakiś czas:)

 

 

Składniki:

 

 

Na spód:
200 g mąki pszennej

100 g masła

1 łyżeczka soli

2 żółtka

2-3 łyżki wody

 

 

 

Mąkę, masło, sól i żółtka połącz ze sobą.

Stopniowo dodawaj wodę wyrabiając ciasto,

jednak nie wyrabiaj za długo, gdyż ciasto będzie za twarde.

Uformuj kulkę i włóż o lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wylep nim blaszkę do tarty

(26-28 cm -w zależności od tego, jak duża jest botwina).

Piekarnik nagrzej do 190 o C,

ciasto w formie przykryj papierem do pieczenia

a na niego wrzuć fasolę,

piecz 15 minut.

Po tym czasie wyjmij z ciasto wyjmij z piekarnika,

zdejmij z niego papier z fasolą i napełnij ciasto nadzieniem.

 

 

 

 

Na nadzienie:
1 pęczek botwiny z buraczkami (ok. 600-700 g)

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

przyprawy:

gałka muszkatołowa, kminek, sól, pieprz, chilli

2- 3 łyżki świeżego koperku

1-2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej starego, słodkiego)

100 g miękkiego koziego sera

50 g śmietany

2 jajka

przyprawy: sól, pieprz

dodatkowo kilka plastrów koziego sera

 

 

 

 

Na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj czosnek pokrojony w plasterki.

Kiedy zmięknie, dodaj pokrojoną drobno botwinę (buraczki pokrój na zapałki).

Duś 5 minut, dopraw przyprawami.

Duś jeszcze chwilę, do 10 minut.

Buraczki i łodygi powinny wyraźnie zmięknąć.

Wyłóż na ciasto.


Jajka zmiksuj ze śmietaną i kozim serem.

Dopraw solą i pieprzem.

Wlej polewę na tartę wypełnioną masą botwinkową.

Wierzch obłóż plasterkami koziego sera.

Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut,

aż wierzch się porządnie zetnie.

 

 

 

Tarta botwinkowa 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka