Tarta bezglutenowa z kremem jaglanym i owocami

Tarta bezglutenowa z kremem jaglanym i owocami

Skoro dziś trzynasty to mija nam z Mężem 117 wspólnych miesięcy :)

Dla nas 13 to szczęśliwy dzień, zawsze!

Dla szczęśliwców i dla tych którzy trochę 13 się boją jest ta tarta!

Jest piękna i przepyszna!

 

 

 

Składniki:

 

Na spód:
2 szklanki wiórków kokosowych

szklanka pestek słonecznika

płaska łyżka kakao

dowolny słodzik do smaku (u mnie ksylitol)

dowolna konfitura do związania masy (u mnie porzeczkowa)
Na krem:
2 czekolady minimum 70% po 100g

1 puszka mleka kokosowego pełnotłustego,

400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki

dowolny syrop do smaku
(u mnie ksylitol)

kopiasta łyżeczka cynamonu

pół szklanki suchej kaszy jaglanej

skórka z 1 cytryny

dowolne sezonowe owoce

 

Spód:


W malakserze zmiel wiórki i słonecznika na drobne okruszki,
 dodaj kakao, syrop lub ksylitol i ponownie zmiksuj.


Po łyżeczce dodawaj konfiturę i miksuj chwile.
Czynność zakończ kiedy masa zaczyna zbijać się w kulę.
(można też suche składniki wymieszać z konfiturą w misce).


Masa powinna być lekko wilgotna.
Formę do tarty (około 30 cm) wykleić masą.



Masa:


Kaszę jaglaną przepłucz kilka razy wodą (ja płuczę dwa razy zimną i raz ciepłą)
Ugotuj w 1 szklance wody na sypko pod przykryciem (około 15 minut) i wystudź.


Do drugiego garnka włóż połamaną czekoladę oraz białą, stałą warstwę z mleka kokosowego.
Dodaj skórkę z cytryny, cynamon i syrop lub ksylitol do smaku.
Całość delikatnie podgrzej do rozpuszczenia składników


Dodaj przestudzoną kaszę i dokładnie wymieszaj.


Masę przenieś na spód
i udekoruj owocami i wstaw na 2-3 godziny do lodówki.

 

Źródło przepisu

 

 tarta bezglutenowa

 

tarta bezglutenowa

 

Kuchnia, Strona Główna

14 komentarzy

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka