Szybki piernik bezglutenowy

Piernik, który jest dobry w dzień pieczenia ale i 4 dni później też.
Ja jestem nim zachwycona!
Składniki:
(mój przepis)
125g masła 3/4 szklanki cukru kokosowego 3 łyżki powideł śliwkowych 4 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej bezglutenowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorzkiego bezglutenowego kakao 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego 3 duże jajka szklanka mąki ryżowej szklanka mąki migdałowej 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% łyżka kawy rozpuszczalnej tabliczka gorzkiej czekolady bezglutenowej
+ polewa
(lub pół na pół z mleczną)
+ 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Rozgrzej piekarnik do 180oC. Roztop masło w rondelku, na małym ogniu. Gdy osiągnie postać płynną dodaj cukier i wymieszaj. Potem dodaj powidła, kakao i przyprawy (korzenną i cynamon). Podgrzewaj jeszcze chwilę, cały czas mieszając, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na moment. Kiedy masa lekko przestygnie dodaj sodę, kawę, mleko i roztrzepane jaja. Wszystko intensywnie wymieszaj, tak żeby masa się spieniła. Na koniec dodaj przesianą mąkę, cały czas mieszaj, do momentu w którym nie będzie już grudek. Piecz około 60 minut - do tzw. czystego patyczka. Po ostudzeniu przekrój go wzdłuż i przełóż powidłami Polewa: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj kremówkę i kawę, wymieszaj do połączenia składników.
Przelej do foremki keksowej o wymiarach 12 x 25 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką ryżową.
i wstaw do piekarnika.
Gotowy piernik polej polewą.
1 komentarz
Anka z jakzdrowojesc.pl
Jakiś czas temu piekłam piernik i zapomniałam o powidłach - ogromny błąd, bo to nie smakowało jak prawdziwy piernik! Powidła dodają takiego smaczku i wilgoci... No dobra, to już wiem co będę dziś piekła :) Dzięki
Zostaw swój Komentarz