Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

To był mój pierwszy raz ze szparagami,

na 100% jednak nie ostatni.

 

Są pyszne.

Dla mnie pachną jak fasolka szparagowa,

a dla mojego Męża końcówki smakują jak ...orzechy;)

 

Przepis inspirowany Kwestią Smaku.

 

 

Składniki:

 

200g mrożonego ciasta francuskiego

12 sztuk zielonych szparagów

szynka, cienko pokrojona

(np. gotowana, suszona parmeńska lub serrano)

6 plastrów sera + troszkę startego

 

oliwa z oliwek

pieprz

 

do posmarowania: 

żółtko + 1 łyżeczka mleka

 

 

 

Ciasto rozmróź.

Szparagi opłucz, odłam twarde końcówki,

wyrzuć je,

a szparagi ułóż na talerzu.

Dopraw pieprzem i obtocz w oliwie z oliwek.

 

Piekarnik nagrzej do 220 o C.

 

Placek z ciasta powinien mieć 2-3 mm,

jeżeli jest grubszy to go rozwałkuj,

w razie konieczności posyp mąką by ciasto się nie kleiło

(ja miałam kupne ciasto i nie zmieniałam jego grubości).

 

Wytnij 6 kwadratów (u mnie o boku ok. 10 cm)

i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na każdy z kawałków ciasta ułóż po jednym plasterku szynki a na to plasterek sera.

Po ukosie kwadratu ułóż po 2 szparagi.

Szynką z serem owiń szparagi a ciastem całą resztę,

jego końce dokładnie zlep na środku.

 

Paczuszki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Wstaw do piekarnika i piecz aż do zarumienia się ciasta

(u mnie około 20 minut).

Wyjmij paczuszki z piekarnika

i opcjonalnie dopraw solą, pieprzem, oliwą i tartym serem.

 

 Szparagi w cieście francuskim

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka