Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Ciasto, które zachwyca swoją różnorodnością.

Na ciepło ma kremową, wylewającą się konsystencję,

a na zimno jest jak czekolada jabłkowa!

Mniam!

 

szarlotka z budyniem

 

 

Składniki:

450 g mąki pszennej

250 g masła/margaryny

1 szklanka cukru pudru

1 jajko

2 żółtka

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki zagnieć i podziel na 2 części.

Jedną włóż do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

 

Dodatkowo:

1,2 kg kwaśnych jabłek 

2 czekoladowe budynie bez cukru + 4 łyżki cukru

750 ml mleka
cukier puder - do posypania

kilka łyżek bułki tartej

 

Tortownicę 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Rozwałkuj ciasto z lodówki i wyłóż do formy,

ponakłuwaj widelcem

(możesz podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie).

Spód oprósz bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).

Obrane i pokrojone w ósemki jabłka wyłóż na cieście.

Budynie ugotuj według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru.

Gorący jeszcze budyń wylej na jabłka.

Na budyń zetrzyj ciasto z zamrażarki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC.

Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

szarlotka z budyniem

Przepis inspirowany przepisem Doroty .

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka